En del av

6 vanliga frågor om att börja första klass – lågstadieläraren svarar

17 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
Fler lektioner, ny lärare och andra tider. Steget från förskoleklass till att börja ettan kan kännas som ett stort steg för ditt barn.
Hur brukar barnen uppleva förändringarna och vad du som förälder behöver tänka på nu? Här svarar läraren på 6 vanliga frågor om att börja första klass!
Annons

Det här gäller när skolan öppnar efter sommarenBrand logo
Det här gäller när skolan öppnar efter sommaren

Grattis, ni klarade omställningen att börja förskoleklass förra året. Nu har ditt barn förhoppningsvis vant sig vid skolan och vet mer vad som väntar till hösten.

Samtidigt är det flera saker som blir nya både för dig och ditt barn nu när det är dags att börja första klass. Det blir mer undervisning och mindre fri lek, fler läxor och nya lärare.

Vad behöver jag tänka som förälder när mitt barn börjar ettan och hur brukar barnen uppleva de nya inslagen i skoldagen? Lågstadieläraren Sara Ahlman som jobbat med F-3-klasser hela 17 år hjälper oss att reda ut!

6 vanliga frågor om att börja första klass

1. Vilken är den största skillnaden barn brukar uppleva mellan ettan och förskoleklass?

– Det blir mer ”sitta still på en stol och ha lektioner” vilket elever brukar beskriva som största skillnaden. Det kan vara svårt i början men något som de vänjer sig vid. Nu blir det lektioner i skolämnen som svenska, matematik, SO, NO, engelska, idrott.

sara ahlman lågstadielärare
Sara Ahlman har jobbat med f-3-klasser sedan 2004.

– Det här kan vara lite förvirrande i början, de flesta barn har inte koll på vad som är svenska och vad som är matematik. Med andra ord, förvänta dig inte ett utförligt svar på frågan "vad har ni gjort idag?" Det är svårt för barnen att minnas när det gått några timmar och även svårt att redogöra. De kan svara "vi har spelat spel" då kanske du tycker det är konstigt när det var mattelektion men det är vanligt att spela mattespel för att träna på till exempel addition. Även om det är en stor förändring tycker många barn det är spännande med allt nytt de får lära sig.

Annons

2. Vilka är de nya momenten/inslagen under skoldagarna?

– Förutom lektionerna jag nämnde kan det hända att eleverna får en annan lärare i idrott, bild och i musik. Det här är olika på olika skolor hur det är uppbyggt. Troligtvis kommer eleverna också få ett nytt klassrum och kanske en ny lärare också.

3. Blir det läxor nu? Vad förväntas då av mig som förälder?

– Läxor varierar mycket mellan olika skolor. Vanligast är att ha läsläxa i ettan eftersom det är så oerhört viktigt att träna mycket läsning i början. Och jag skulle säga att det inte räcker med att läsa varje dag i skolan, utan nu behöver ditt barn även öva hemma. Det är viktigt i början av läsutvecklingen att få läsa högt för en vuxen eftersom du som vuxen till exempel kan hjälpa till att rätta till om det blir fel. Tänk på att sitta i lugn och ro för det krävs mycket fokus i början.

barn som läser läxa för mamma
Ditt barn börjar antagligen mer med läsläxa nu. Ta er tid att läsa i lugn och ro, den kräver mycket fokus för ditt barn.

4. Behöver jag engagera mig på något annat sätt i skolan som förälder nu, jämfört med förra året?

– Om ditt barn har läxor behöver du ju engagera dig i det. Annars är det ju ett engagemang genom att gå på föräldramöte, utvecklingssamtal, föräldrafika, vernissage och så vidare som skolan ordnar.

Annons

– Det kan vara bra att lära känna andra föräldrar i klassen. Genom att ni vuxna känner varandra bygger ni upp ett kontaktnät som ökar tryggheten för barnen och ni kan även hjälpa varandra med till exempel hämtningar.

5. Hur långa blir dagarna för mitt barn nu?

Det är olika mellan olika skolor men vanligt är 8.15—13.30

6. Vad ska jag göra om jag märker att mitt barn inte hänger med i de nya utmaningarna?

– Mitt tips är att prata med barnets lärare! Be att få ha ett möte om oron så kan du få lyfta din syn och läraren berätta vad hen ser, och hur ni tillsammans kan stötta barnet. En dialog mellan skolan och föräldrar är alltid viktig för att barnet ska må bra och utvecklas. Känn inte att du stör eller lägger dig i, det är ditt barn och din oro ska skolan ta på allvar.

Foto: TT

Annons