En del av

Har ditt barn en taskig kompis? Detta kan du som förälder göra

07 jun, 2021 
AvMalin Karlberg
Lovisa Svedlund
elak kompis barn
Kommer ditt barn ideligen hem ledsen över en väns beteende, men vägrar ändå att släppa taget om kompisen? Så här kan du som förälder stötta – och detta bör du inte göra.
Annons
Så hjälper du barn som inte har några vännerBrand logo
Så hjälper du barn som inte har några vänner

Vänskap kan vara krångligt, oavsett om du är stor eller liten. Och i ett barns värld är vänskapsrelationerna – inte sällan i form av en bästis under skoltiden – en stor och viktig del av livet.

Om en vän då beter sig illa kan det bli riktigt kämpigt för barnet, inte inte minst om det handlar om en bästis som hen tillbringar mycket tid tillsammans med. Det kan till exempel handla om att kompisen uttrycker sig elakt, alltid vill diktera villkoren för umgänget, bara låter barnet vara med och leka ibland eller på andra sätt är en oschysst kompis.

Som förälder är det alltid svårt att se sitt barn må dåligt, och det kan vara enormt frustrerande om barnet gång på gång blir sårat och illa behandlat av samma person. Det kan då vara lockande att försöka få sitt barn att sluta vara vän med den taskiga kompisen – eller att rentav förbjuda barnet att umgås med personen i fråga.

Annons

Ta reda på vad som faktiskt har hänt

Det första man bör göra är dock att ta reda på vad som faktiskt har skett och försäkra sig om att man har fått en sann bild av situationen, menar psykologen Åsa Kruse, författare till nya boken Verklighetsglappet.

– Många föräldrar går i försvar för sina barn, utan att ta reda på vad som har hänt. Föräldrarna på båda sidor behöver undersöka vad som egentligen har hänt och vara modeller i hur man löser konflikter, säger hon.

Prata med vännens föräldrar

Ett bra första steg om ens barn blivit illa behandlat av en kompis är således att kontakta det andra barnets föräldrar, menar hon. Och att man verkligen lyssnar på den information som kommer fram.

– Det kan vara så att det finns orsaker på båda sidor, säger Åsa Kruse.

Såvida det inte handlar om väldigt allvarliga händelser kan man inte som förälder förbjuda sitt barn att umgås med vissa vänner, menar Åsa Kruse. Men man kan däremot försöka få barnet att själv reflektera kring relationen.

– Man kan resonera kring saker och berätta vad man själv ser, som att "jag ser att du inte mår bra av att du bara duger ibland", säger hon.

Annons

Stärk barnets självkänsla

En annan viktig komponent är att försöka ge barnet en stark självkänsla och en god bild av hur en bra vänskapsrelation ser ut.

– Har man en svag självkänsla som barn blir det lättare att glida in i relationer där man kan bli utnyttjad. Om barnet istället har en sund uppfattning om sig själv kommer barnet att välja sunda vänskapsrelationer, säger hon.

Fokusera på vännens beteenden

Maria Loodberg, sakkunnig på organisationen Friends, kommer med liknande råd.

– Vi kan ju tyvärr inte välja vänner till våra barn och det är nog en stress hos många föräldrar, och som många stött på. Det vi däremot kan göra är ju att prata om hur en bra vän är och utforska tillsammans med barnet. Till exempel prata om det finns sådana i barnets liv och om det faktiskt finns sådana som inte är det, vänner som inte beter sig på ett schysst sätt.

På så sätt hjälper vi barnet att hitta strategier, förklarar hon:

Annons

– Då hjälper vi barnet att vrida och vända på perspektiv och komma till egna insikter om vilka vänner som faktiskt inte är då bra. Det är farligt att gå in och peta i vilka val barnet gör, men att försöka hjälpa till att vrida och vända på de tankarna.

Undvik att förbjuda

Att införa förbud är enligt forskning ofta kontraproduktivt när det kommer till barn, säger Maria Loodberg. Därav vikten av att vara försiktig med att säga att barnet måste undvika vissa vänner.

För att ändå hjälpa barnet att komma framåt eller bort från en dålig relation som man är orolig att barnet har, kan man förklara det för barnet genom att peka på beteenden.

– Till exempel säga ”Jag ser de här beteendena". Och sen utifrån din egen oro för barnet och fokusera på beteendena och inte på att ”kompisen är dålig”. Man kan säga att ”De här beteendena som du får utstå är inte okej, hur ska vi jobba med de beteendena? Kan jag hjälpa till på något sätt?”, exempelvis.

Prata om hur man är en bra vän

Precis som Åsa Kruse är även Maria Loodberg inne på att vi måste stärka barnets egen självkänsla. Det kan också hjälpa barnet i att sätta gränser.

– Om vi dessutom kan styrka barnet i att vara en bra vän själv, lär sig barnet vad det innebär. Då visar man också på vilka vänner som inte är bra vänner just nu.


Foto: TT

Annons