En del av

Barn på sociala medier – här är expertens bästa tips

17 jun, 2021 
Sanna Bergling
Mamma och dotter tittar på en telefon tillsammans
Vi måste visa samma intresse för sociala medier och onlinespel som vi gör för barns andra intressen, menar Henrik Pallin som är socionom, kurator och expert på ungas relationer och beteenden online. Vi tog ett snack med Henrik om barns närvaro på sociala medier och vad vi som föräldrar kan göra.
Annons
TV: Barn på sociala medier - här är expertens bästa tipsBrand logo
TV: Barn på sociala medier - här är expertens bästa tips

Gränslandet mellan att ha full insyn och lita på sina barn kan ibland vara en svår balansgång som förälder. Får man kolla sitt barns telefon och hur kan man som förälder göra sociala medier säkrare för sina barn?

Henrik Pallin föreläser för barn och föräldrar om digital kompetens, hur man är en bra kompis på nätet och hur man som förälder kan bygga förtroende till barnen och på så sätt släppas in i deras liv på sociala medier. Dessutom är han författare till boken Kampen om skärmtiden – vad varje förälder behöver veta om unga och nätet.

Porträttbild på Henrik Pallin
Henrik Pallin som är socionom, kurator och expert på ungas relationer och beteenden online.

Varje år möter han över 10 000 barn och unga och han menar att man som förälder måste börja se sociala medier, spel och mobiltelefonen som en fritidssysselsättning.

Annons

– Om ditt barn exempelvis gillar att spela Fortnite måste du som förälder visa intresse för att lära dig om spelet. Om du inte sätter dig in i vad Fortnite är och aldrig sett en hel match så kan du inte riktigt veta vad ditt barn gör online och det blir en distans mellan er. Även fast det är svårt eller tråkigt så är det viktigt att hänga med och intressera sig för barnets intresse, oavsett om det är Fortnite, Snapchat, Tiktok, fotboll eller något annat, säger Henrik Pallin.

Omslag till boken Kampen om skärmtiden – vad varje förälder behöver veta om unga och nätet.

Genom frågor skapas ett viktigt förtroende

Det kan kännas svårt att ha insyn och kontroll över vad sitt barn gör online, vilka barnet har kontakt med och vad barnet ser. Henrik Pallin menar att själva grunden i att bygga förtroende och få barnet att komma till dig som förälder när något händer är att ställa frågor.

Annons

– Sociala medier, spel och mobiltelefonen är viktiga för barnen och om vi vuxna säger att det är oviktigt eller farligt kommer de inte komma till oss när något händer. Vi måste visa att vi vill vara med barnen och inte distansera oss från tekniken. Frågor, frågor och frågor är a och o, säger Henrik Pallin.

– När det kommer till spel kan man bestämma att man kollar på en eller två matcher som barnet spelar i veckan, pratar om karaktärerna, vilka egenskaper de har och vilka som spelar i samma lag som sitt barn. Vid sociala medier kan man fråga hur barnets flöde ser ut, vilka barnet gillar att följa och varför de tycker om dessa konton. Du och ditt barn kan också byta telefon och scrolla igenom varandras flöden, säger Henrik Pallin.

Som förälder lägger du grunden till barnets digital kompetens

– En del föräldrar är helt emot att barnen använder teknik, tycker att det är farligt och att barnet ska skyddas. En annan grupp använder mobilen som en barnvakt och låter barnet sitta timme ut och timme in. Ingen av dessa vägar är bra, vi måste hitta en balans och förhålla oss till faktumet att sociala medier är en del av verkligheten för barn men att det inte ska vara hela livet. Man kan flera intressen och göra olika saker, säger Henrik Pallin.

Annons

Det är viktigare att ha koll på vad barnen använder skärmen till snarare än den exakta skärmtiden, menar Henrik Pallin.

– Med bra variation och fysisk aktivitet tror inte jag att man måste oroa sig för en exakt skärmtid. Däremot bör man ha koll på vad barnet använder mobilen till. När barnet är litet kan man be om att få kolla i telefonen, ha en regel om att barnet bara får lägga upp en bild med ditt godkännande eller inte använda appar där man kan socialisera med andra. I takt med att barnet blir äldre och klarar allt mer, men det är fortfarande viktigt att ni har en bra dialog och är närvarande.

Finns det några appar du inte tycker att barn ska använda?

  1. Självklart ska barn inte använda Tinder eller andra appar avsedda för vuxna.
  2. Barn i lågstadieåldern kan undvika sociala appar där man kommunicerar med andra. Barn är så omedvetna om sin omgivning och kan inte riktigt avgöra exempelvis om en bild som de lägger upp är okej eller inte.
  3. När det kommer till våldsspel måste varje familj fatta ett eget beslut. Du kan söka på spelets namn och ”worst scene” på Youtube.
  4. Åldersgränserna för appar och spel är anpassade utifrån den reklam som kan dyka upp. Du kan alltså inte lita på den angivna åldersgränsen och måste alltid göra en egen bedömning.

– Barn kan inte skyddas från allt och måste få upptäcka världen. Däremot kan du lära ditt barn vad hen ska göra om någon okänd tar kontakt och även prata kring vad som definieras som en okänd person. Om ditt barn har spelat online med en person i tre månader och tycker att de känner varandra bättre än någon i klassen, är det då en okänd person? Sådana frågor måste man prata kring, Henrik Pallin.

Foto: TT

Annons