En del av

5 vardagssituationer som blir helt annorlunda för barn med NPF-diagnos

21 sep, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
tonårspojke med hörlurar
Hänga med kompisar efter skolan, ha fritidsaktiviteter, bli bjuden på kalas ibland ... Här är 5 vardagliga situationer som blir något helt annat för barn (och föräldrar) med NPF-diagnos.
Annons
7 tecken på att du har en tonåring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tonåring hemma

Förmodligen är det här saker som ni aldrig ens har reflekterat över i er familj: Att ditt barn ibland leker med en kompis efter skolan, gör sina läxor (om än efter en del tjat), åker till fotbollsträningen och så vidare. Vardagen med barn helt enkelt. Som förälder till barn med NPF-diagnos ser det annorlunda ut. Therese Jansson är förskollärare och mamma till pojken vi här kallar A, med diagnosen adhd och autism. Här berättar hon om hur deras vardag ser ut, utifrån vanliga vardagssituationer.

5 annorlunda vardagssituationer för barn med NPF-diagnos

1. Gå till skolan

—Vår son har alltid tyckt det varit kämpigt att gå till skolan. Stora barngrupper, hög ljudnivå och höga krav funkar inte för de här barnen, som i stället riskerar att bli hemmasittare. A går i en mindre klass och det fungerar okej nu, men jag är orolig inför att han ska byta skola inför högstadiet.

Annons

2. Leka med kompisar

—A är trött efter skolan och deltar därför bara på fritids en stund efter att skoldagen är slut. Han har endast några få enstaka kompisar. Vi har också ett begränsat socialt umgänge, ett par familjer, där A känner sig trygg och förstådd.

3. Ha en fritidsaktivitet

—A spelar fotboll men det kräver mycket från oss föräldrar. Det är inte bara att lämna honom utan en av oss är alltid med. Han behöver oss som medlare och som stöd när det sociala samspelet blir svårt. Innan han började kontaktade vi tränarna och förklarade så att de skulle få en bild av A och hans behov.

4. Gå på kalas

—Många, både barn och föräldrar väljer att inte inkludera barn som vårt. Han har till exempel aldrig blivit bjuden på kalas sedan han började skolan. Jag skulle önska att föräldrar bjuder in i stället för att välja bort, att de lär sina barn att inkludera i stället för att ta avstånd.

5. Klä på sig på morgonen

—Han gillar att ha samma kläder så förberedelser och rutiner är väldigt viktiga för oss. En så enkel sak som att klä på sig kan bli komplicerat om favoritkläderna inte är rena eller om man inte har lagt fram kläderna i god tid.

Foto: TT
Annons