En del av

6 bra sätt att hjälpa ditt barn med adhd

20 apr, 2017 
Mikaela Alex
Så hjälper du barn med ADHD.
Ett barn med adhd har särskilda behov i vardagen – men med rätt stöd från föräldrarna har barnet alla möjligheter att lyckas i vardagen. Så här kan du hjälpa på ett stöttande och kärleksfullt sätt!
Annons
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra sakerBrand logo
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

Fler barn än någonsin får i dag diagnosen adhd – och nej, det beror inte på någon sorts diagnoshysteri, utan handlar helt enkelt om att vi i dag blir allt bättre på att fånga upp och hjälpa barn med särskilda behov. Detta är något väldigt positivt, då barn med adhd som får den assistans och det bemötande de behöver har alla förutsättningar att må bra, trivas och utvecklas både i skolan och hemma.

Så hjälper du ditt barn med adhd

1. Stå upp för ditt barn

Som förälder till ett barn med adhd är det din uppgift att ta fajten för ditt barns rättigheter i skolan och samhället. Se till att ha en löpande kontakt med ditt barns skola och förhöra dig om vilka resurser de har för att ge extra assistans. Låt heller ingen kritisera ditt barn för en diagnos hen inte kan rå för eller göra sig lustig på barnets bekostnad.

Annons

2. Stärk barnets självförtroende

Istället för att “hjälpa till” genom att göra allting åt barnet, visa att du inte ser adhd-diagnosen som ett hinder eller en ursäkt. Förmedla istället att du litar på att barnet själv kan lyckas med olika uppgifter, även om de ibland kan behöva anpassas efter barnets förmågor. Att klara av uppgifterna på egen hand stärker självförtroendet.

3. Visa förståelse

Du behöver acceptera att vissa saker innebär större utmaningar för ditt barn än för andra barn. Men det är viktigt att lära sig skillnaden mellan vad som går och vad som inte går att kontrollera. Det kan kännas frustrerande att barnet återigen glömt skolboken hemma, men istället för att visa din irritation, fokusera på potentiella lösningar – till exempel en påminnelse i mobilen eller en kom-ihåg-lapp vid dörren.

4. Anpassa vardagen efter barnets behov

Sätt upp en hemmiljö som gör det lätt för ditt barn att lyckas. Lär dig ditt barns behov och anpassa vardagen efter dem. Behöver hen ha det tyst och lugnt omkring sig för att kunna fokusera, håll teven och radion avstängd mellan vissa tider. Har barnet svårt att komma ihåg var olika saker ska ligga, skapa ett organiseringssystem med tydliga etiketter, och så vidare.

Annons

5. Bestraffa aldrig ditt barn

Barn – och särskilt barn med adhd – behöver struktur, regler och rutiner. Men de behöver inte skäll och straff. Uppmuntra hellre positiva beteenden snarare än att poängtera när barnet “gör fel”. Ditt barn har tillräckligt många utmaningar utan att behöva känna skam över sina tillkortakommanden.

6. Se inte ditt barn som ett “adhd-barn”

Ditt barn har adhd, hen är inte adhd. Låt inte diagnosen definiera ditt barn – den utgör bara en liten del av vad som gör din son eller dotter till den hen är. Ditt barn har inte bara “symtom”, utan en rad härliga egenskaper, färdigheter och intressen som är barnets egna.

Källa: Psychology Today
Bild: IBL

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons