Solskydd för små och stora barn – 10 vanliga frågor om SPF

solkram solskydd spf bebis barn
1:47

Efter reklamen: Klä barnen för vår och sommar – så väljer du rätt kläder för årstiden

(1:47)

Bygga sandslott, vila i skuggan och leka på en gräsmatta. För barn är sommaren ofta den roligaste tiden på året. Men det är också den årstid då vi behöver komma ihåg att skydda både oss själva och barnen extra mycket från solens uv-ljus.

Solskydd för barn – 10 viktiga svar

Så hur ska man tänka kring kidsens skolskydd? Finns det SPF:er som inte är bra för barn, hur ofta ska man smörja och får hur mycket kan små barn vara i solen? Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om barn och solskydd!

Varför behövs solskydd?

Solskydd är till för ditt barns hälsa. Det finns ett samband mellan hudcancer och att bränna sig, och att få för mycket sol utan skydd som barn kan tyvärr leda till hudförändringar som vuxen. Genom att skydda hunden går det att vara ute och njuta av solen på ett säkert sätt. I strålsäkerhetsmyndighetens test ”Min soltid” kan du mäta ungefär hur länge ditt barn kan vara ute i solen utan att bränna sig.

Solkräm barn hand

Vad betyder SPF?

SPF är en förkortning för Sun Protection Factor, det svenska namnet är solskydd. SPF skyddar mot den skadliga UV-strålningen och måttet säger hur mycket strålning som släpps igenom och når huden. Lägre SPF innebär mindre skydd. Om du exempelvis använder solskydd med SPF 10 kan du vara ute i solen 10 gånger längre än utan solskydd.

Ger kläder bra solskydd?

Täckande kläder ger faktiskt det bästa skyddet mot solen eftersom textil fångar upp både UVB- och UVA-strålning. Mörka, täta och löst sittande kläder ger oftast bättre skydd än plagg som är ljusa, tunna och tighta. Exempelvis:

  • Skjorta i 100 procent bomull: cirka SPF 50
  • T-shirt i 100 procent bomull: cirka SPF 10
  • Blus i 100 procent viskos: cirka SPF 15

(Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten)

Idag finns också speciella UV-kläder för barn som ger extra bra skydd mot solen.

Hur skyddas barn under 1 år bäst från solen?

Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus alls eftersom deras hud är mycket känslig. När solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15, är det bra att vara inomhus eller i skuggan. De minsta barnen skyddas bäst med solhatt och kläder som täcker hela kroppen, badkläder med UV-skydd, i skuggan eller med UV-skydd till barnvagn. När bebisen börjar krypa eller gå ska den hud som inte täcks av kläder smörjas in med solskydd.

barn soldkyddsfaktor

Vilken solskyddsfaktor ska jag välja till mitt barn?

Även lite äldre barn mår bäst av att undvika direkt solljus mitt på dagen när stålarna är som starkast. När huden inte täcks av kläder ska solskydd användas och det är bra att välja en vattenfast solkräm som är anpassad för barn och har hög solskyddsfaktor, minst SPF 30.

Hur mycket solkräm behövs?

Hur mycket solkräm du behöver köpa hem beror på hur många och stora barn du har. Men ett riktmärke när det kommer till hur mycket du ska smörja på, är att huden ska bli vit när barnet smörjs in. Det kan vara lätt att glömma öron, läppar, hand- och fotsulor och därför är det bra att vara extra noggrann vid dessa områden.

Hur ofta ska jag fylla på med mer solkräm?

Det är bra om barnet smörjs in 30 minuter innan ni går ut och att solkrämen fylls på flera gånger under dagen, även när det är molnigt väder.

Hur länge sitter solkrämen kvar på ett barn som leker på stranden och badar?

UV-strålningen är i regel starkare vid en strand än i stan. Att vara extra försiktig, skydda barnen med solskärm, kläder och solhatt även när de är i skuggan är därför viktigt på stranden. Smörj gärna in barnet med solkräm med hög SPF minst varannan timme eftersom solskyddet kan försvinna snabbare om ditt barn leker mycket i vattnet.

Vad är hormonstörande ämnen och hur påverkar de barn?

Kroppens hormonsystemet är känsligt. Ett hormonstörande ämne kan ge skadliga effekter som påverkar hormonsystemet, konkurrera ut naturliga hormoner och lura kroppen. Riskerna med hormonstörande ämnen för små barn som växer är särskilt stora, det är därför bra att vara försiktig.

Finns hormonstörande ämnen i solskyddsfaktor från de vanligaste märkena?

I en granskning av Råd och Röns hittade man misstänka hormonstörande ämnen i över hälften av de 200 vanligaste solskyddsprodukterna. Produkterna är nu under utredning för att se om ämnena är störande eller inte. Här kan du se vilka märken och produkter det gäller.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.se, 1177.se, Capio.se och radron.se

Foto: TT

Mer läsning för dig
Läkemedelsverket stoppar 6 solskydd – saknas bevis för att de skyddar
Bra solskydd för barn – här är säsongens SPF:er för familjen