John Dillermand och 6 andra kritiserade barnprogram

Från barnprogrammet Doktor Mugg och John Dillermand

Ett nytt dansk barnprogram om John Dillermand – en animerad gubbe med ”världens längsta penis” – väcker starka reaktioner hos danskarna. Vi tar en tillbakablick på barnprogrammen som mötts av hård kritik från tittarna i Sverige, vad är egentligen okej och inte?

I helgen sände den danska public service-kanalen för barn, DR Ramasjang, första avsnittet av tv-serien John Dillermand. I programmet följer man den animerade gubben John, vars penis enligt utsago är ”världens längsta” och stundtals lever sitt egna lilla liv. På kanalens egna sociala medier förs nu hätska diskussioner om huruvida serien, som riktar sig till barn åldrarna fyra till åtta år, är lämplig eller inte.

John Dillermand väcker starka reaktioner

John Dillermand

Introsången till serien går ungefär såhär: ”Dillermand, John Dillermand, han har världens längsta snopp. Han kan göra nästan allt med den. Han kan svinga den runt, han kan rädda hela världen, John Dillermand, John Dillermand!”

I videon ser man samtidigt hur den animerade gubben använder den långa penisen bland annat för att fiska upp skrot ur havet, rasta hundar och släcka bränder.

Reaktionerna från tittarna är tudelade. Vissa menar på att det bara är vuxenvärlden som felaktigt sexualiserar serien, och att deras barn tyckt serien var underhållande. Andra oroar sig för för att det kommer uppmuntra barn att blotta sig, och att serien kan utgöra ett verktyg för pedofiler.

Trots flertalet skakade tittare meddelar tv-kanalens chef, Morten Skov Hansen, till DR Kultur att de är nöjda med programmet och att det kommer att fortsätta sändas som planerat.

Svenska barnprogram som lett till tittarstormar

Genom Sveriges tv-historia finns flertalet program som upprört hemma i tv-sofforna. Ingen har väl glömt debatten om den politiska agendan med barnprogrammet Vilse i Pannkakan, eller föräldrarna som ledsnade på att barnen skrek bajsord i eran av Doktor Mugg. Här är några av Sveriges mest kritiserade (men också hyllade!) barnprogram.

Vilse i pannkakan

Staffan Westerberg i Vilse i pannkakan

Från 1975. Programmet är en slags dockteater, som primärt handlar om en pojke med en pannkaka. Pojken vill inte äta upp pannkakan, utan drömmer sig istället ihop historier om varelser som lever på och i pannkakan.

Kritiken som riktats mot programmet är framförallt att den har en vänstervriden underton, och att skildrade karaktärer är negativa representationer av kapitalismen. Utöver det var det flera som tyckte att figurerna i programmet var läskiga, och grundaren Staffan Westerberg ska till och med ha erbjudit terapi i efterhand till personer som blivit rädda.

Wild Kids

Från 2005. En dokusåpa för barn, som tävlar i olika utomhusaktiviteter och grenar för att slutligen vinna priser. Programmet har varit i blåsväder flera tillfällen, dels då de ansetts måla upp en felaktig och exotifierande bild av Afrika, genom att referera till hela kontinenten som ett land.

Men också en brist på moral i en av de första säsongerna. Det var ett tävlingsmoment där föräldrarna till barnen skulle tävla sinsemellan om att få träffa sina barn - eller få en bil. Pappan som vann, valde att ta bilen, något som gjorde att dottern som medverkade i programmet bröt ihop i tv.

Doktor Mugg

Markoolio i Doktor Mugg

Från 2001. Programmet kan liknas vid en slags superhjälte-parodi, med Markoolio i huvudrollen som Doktor Mugg. I serien är han en ond före detta forskare som försöker lura invånarna i Dasseborg att köpa dyra uppfinningar.

När det sändes var det många föräldrar som reagerade över den överdrivna bajs- och kisshumorn som genomsyrade hela programmen. Man menade på att det uppmuntrade deras barn att bli fula i mun.

Julkalendern - flera år

Det är nästintill omöjligt att göra en julkalender som står okommenterad. Det är för många en helig tradition, och diskussionerna rörande hur årets program lever upp till förväntningarna eller inte är ständigt på tapeten under december månad.

2020 års julkalender Mirakel kritiserades exempelvis av många för deras missledande skildring av adoption och dess försköning av HBV-hem.

År 2011 fick Tjuvarnas jul kritik för att ha glorifierat stölder och kriminalitet, och föräldrar var oroliga att det uppmuntrade barn att stjäla.

Redan efter första avsnittet av Tusen år till julafton som sändes 2015 vände sig föräldrar till olika sociala medier för att klaga. Man blev bland annat upprörd över att dess avsaknad av julkänsla och att dialogen innehöll prat om sex.

Det var bara ett axplock av program, julkalendrar och andra mediala inslag som gjort människor upprörda genom tiderna. Säkerligen är John Dillermand och hans långa penis inte heller det sista.

Källa: SVT, GP, SR, Expressen

Mer läsning för dig
Årets julkalender anmäld till granskningsnämnden: ”Djupt kränkande”
Allt om SVTs nya julkalender 2021 – En hederlig jul med Knyckertz
”Om vi fick barn” - De 10 roligaste hypotetiska föräldraparen