En del av

Barnpsykologen: Så hjälper du barnen efter separationen – 5 tips

12 feb, 2018 
AvNanna von Knorring
Barnpsykologens tips för hur du hjälper barnen efter separationen
En separation är tuff för alla inblandade, såväl stor som liten. Och den tar inte slut när två vuxna flyttat isär. Här ger barnpsykologen tipsen som hjälper dig att hjälpa barnen i den nya vardagen.
Annons

Oavsett om det är en skilsmässa eller en separation så är det mycket blandade känslor samtidigt som det praktiska ska tas om hand. När en ny vardag börjar ta form är det viktigt att fortfarande finnas där som stöd för barnen.

– Man bör vara medveten om att en separation är startskottet för en rad förändringar för barnen. Förändringar som barnen kanske inte älskar och som inte kommer ur deras behov, utan utifrån, säger Malin Bergström, barnpsykolog och forskare vid Karolinska institutet som arbetar med forskningsprojektet Elvis som studerar hälsa och välbefinnande hos barn som bor växelvis med sina föräldrar.

Hon tillägger:

– Separationen är en lösning på problem som inte gick att lösa när man var tillsammans och det nya familjelivet ska bli bättre.


Barnpsykologens fem tips på hur du hjälper barnen i den nya vardagen

1. Var tillgängliga för dem känslomässigt, även om det kan vara svårt i början.

– Barn ska helst ha en känsla av en familj och en mental värld trots att man bor på två ställen.

Annons

2. Bekräfta barnens känslor.

– Bekräfta att alla tycker det är jobbigt just nu, men berätta även att det kommer bli bättre och att ni som är vuxna kommer att se till det, säger Malin Bergström, barnpsykolog.

3. Prata om hur livet kommer förändras, hur det var förr och hur det kommer bli nu.

– Ni kan exempelvis bläddra genom bilder i mobilen och prata om att den förra förskoleavslutningen var både mamma och pappa med på, men att ni nu kommer turas om.

4. Poängtera att separationen inte har med barnen att göra och att ni älskar dem precis lika mycket.

– Det är viktigt för att barnen inte ska känna sig lämnade. Barn tenderar nämligen att ta hänsyn till föräldrars känslor och låter hellre bli att fråga eller säga något för att inte göra mamma eller pappa ledsen, säger Malin Bergström.

5. Var förutsägbar för barnen.

– Barn behöver förutsägbarhet i hemmet. De behöver veta vem som hämtar, vem de ska bo med och hur schemat ser ut. De behöver lugn och ro samt en viss framåtblick i sina respektive hem, säger Malin Bergström.

Foto: IBL

Annons