Hur bemöter man oförskämda barn? Experterna tipsar

hantera oförskämda barn
1:33

Efter reklamen: Hur bemöter man oförskämda barn? Experterna tipsar

(1:33)

Slå på ljud

Plöstsligt hör du något komma ur ditt barns mun som du inte trodde var möjligt. När blev han eller hon så oförskämd?

Alla barn kan bete sig respektlöst eller bråkigt, men det betyder inte att det är lätt att veta hur man ska hantera situationen som förälder.

En första sak att tänka på om ditt barn beter sig oförskämt är att förstå varför han eller hon gör som hen gör. För egentligen är det kanske lite slarvigt att kalla barn oförskämda – oftast ligger det en negativ känsla bakom beteendet hos barnet, menar psykologen Frode Thuen som är professor vid universitetet på Vestlandet, Norge.

Och den känslan behöver vi hjälpa barnet beskriva. Steg två kan sen bli att prata om beteendet, förklarar han.

Beror egentligen det utåtagerande beteendet eller den tråkiga attityden på något annat? Som förälder behöver man möta barnen på ett lyhört sätt och visa förståelse, tipsar psykologen om i Aftonbladet.

Det brukar vara ett effektivt sätt att bli av med de här beteendena.

Konkret behöver du stanna upp och inte falla in i barnets känslor eller beteende, utan faktiskt lyssna.

– Konfrontera inte deras beteende, säg i stället: ”Jag ser att du är upprörd, vad beror det på?” Visa förståelse för vad som ligger bakom och hjälp dem att uttrycka det på ett mer lämpligt sätt, säger Thuen till tidningen.

Därför ska du aldrig ska kalla ett barn själviskt – 3 viktiga skäl

Om du på så vis kan hjälpa ditt barn att istället hantera sina känslor, tränar också han eller hon på just detta. I förlängningen klarar sig ditt barn då också bättre i livet, menar han.

Skilj känslor och beteende år

Nästa steg, enligt psykologen, är att inte bemöta det här beteendet med bestraffningar eller ogillande från dig själv. Eller rättare sagt – känslorna ska inte bemötas med negativa konsekvenser från dig.

respektlösa barn

Ofta ligger en känsla bakom beteende – börja med att ta reda på vilken och vad det är barnet känner.

Eftersom beteendet ofta beror på en känsla i grunden, finns risken att ditt barn inte känner sig tillåten att ha känslor om du bara straffar utan att prata om vad som hände. Känslor är okej att ha – till exempel att vara arg. Det behöver barnet förstå.

Däremot kan du vara tydlig med att, även om det är okej att vara arg är själva beteendet att vara elak eller taskig inte okej. Där kan du sätta ner foten.

Döden och 5 andra samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller tio

Ska man orka ta det här resonemanget med sitt barn varje gång? Nej, det kanske inte går precis i alla situationer, säger Frode Thuen, men genom att resonera med barnet iallafall då och då om att känslor är okej men vissa beteenden inte okej, kommer ni framåt.

Barn är olika

En annan viktig sak när det handlar om att sätta gränser mot barns beteenden, är att göra det utifrån vilket barn det handlar om. Om ett blygt barn börjat ta mer plats kan det vara viktigt att inte trycka till för hårt. Medan om det handlar om en modig och framåt liten individ kanske en gränssättning mot beteendet är vad som behövs mer.

På samma sätt är det viktigt att komma ihåg att barn också oftast bara kan ha sitt eget perspektiv framför sig. Som förälder är det din uppgift att visa att du lyssnar på barnet men också förklara andra sidor av saken. Att beteendet inte är okej och att det finns andra synsätt på hur barnet beter sig eller vad barnet vill just nu.

Så får du ditt barn att lyssna – 7 smarta råd till alla föräldrar

Barn är nämligen inte alltid så mogna som vi vill tro, säger Anne Nielsen som är pedagog, terapeut och författare till Svenska Dagbladet.

Det kan man tänka på om barnet till exempel gör något oförskämt efter att du sagt nej till något barnet vill ha.

– Var lyhörd. Visa att du förstår barnets perspektiv. Som regel är det enklare för barnet att hantera ett nej när det känner att det blir hört och involveras i beslutet, säger hon till tidningen.

Du kan till exempel testa att säga till barnet "Jag har hört och förstått hur du tänker och känner. Jag tycker att vi gör si eller så för det blir bäst för alla".

Källor: Aftonbladet, Svenska Dagbladet

Foto: TT

Mer läsning för dig
Relationsproblemen parterapi inte kan lösa – enligt experten
6 fördelar med att vara en äldre mamma
Ska (och får) jag kolla mitt barns mobil? – experten svarar