En del av

11 lagom läskiga böcker att läsa på sommarlovet

08 jun, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
barnböcker för sommarlovsläsning
Sommar är bokläsartider. Ladda upp med spännande böcker för lata dagar i skuggan. Motherhood lät barnboksförfattaren Tobias Söderlund rekommendera sina favoriter bland barn- och ungdomsböcker.
Annons
Stockholm – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommarBrand logo
Stockholm – 10 utflyktsmål att besöka med barn i sommar

Äntligen sommarlov och tid för sommarlovsläsning. Tobias Söderlund och illustratören Stef Gaines, själva aktuella med böckerna om Spökhunden Buster ger sina bästa boktips för barn som gillar när det blir riktigt kusligt.

Barnböcker inom kategorin spänning

Spöken, häxor och övernaturliga väsen. Med en gastkramande bok blir sommarlovet långt ifrån tråkigt. Här är 11 rafflande boktips från proffsen.

Flocken, av Matilda Ruta och Rasmus Malm, 9-12 år

Hyenor, en enslig släkting och ett farligt gäng som hänger på kyrkogården. Det är inte bara läskigt, det är också en rysligt snyggt tecknad serie! Du hittar boken här.

Häxorna, av Roald Dahl, 6-9 år

Häxor finns på riktigt, klär ut sig till vanliga människor, och vill förgöra alla barn. Det kom en film på den här bara förra året, men boken skrämde upp både Stef och Tobias när de var små. Du hittar boken här.

Annons

Djupgraven, av Camilla Sten & Viveca Sten, 9-12 år

En spännande och trovärdig rysare som är första delen i en trilogi där övernaturliga väsen från nordisk folktro tar över skärgårdsmiljön. Ett starkt klimattema genomsyrar serien. Du hittar den här.

Monstret Frank (samlingsvolym), av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem, 6-9 år

Monstret Frank

Tre spännande äventyr om 9-åriga Frank Steen som blir biten av en hund och förvandlas till en hamnskiftare som kan bli ett snällt, fluffigt monster. Viktiga teman, vackra illustrationer och en drös skräckreferenser! Du hittar den här.

Skräcktimmen, av Madeleine Bäck och Moa Schulman, 9-12 år

En underbar samling korta skräckberättelser som växlar mellan hårresande noveller och obehagliga dikter. Moa Schulmans suggestiva illustrationer är minst lika läskiga som historierna. Du hittar den här.

De odöda, av Johan Egerkrans, 9-12 år

De odöda

Ett uppslagsverk över ett 40-tal odöda väsen och vidriga varelser från hela världen. I korta texter berättas hur dessa monster uppstår, på vilket sätt de sprider skräck och ger tips på vad man ska göra om man stöter på dem. Du hittar den här.

Annons

Sommarskuggan och halloween-buset, av Tina Mackic och Johanna Arpainen, 6-9 år

En given favorit för alla barn som redan fastnat för Sommarskuggan och skuggjägaren Angelika Prick i tv-programmet Sommarlov. Nu blir det bus och skuggslem i bokform istället! Du hittar den här.

Spöksomrar, av Mårten Melin, 9-12 år

Tre olika berättelser i en bok där övernaturliga varelser smyger sig in i sommarlovsvardagen. Nervkittlande och lite kul format med historier som är korta, men längre än en vanlig novell. Du hittar den här.

Kedjebrevet, av Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson, 6-9 år

Den senaste delen i Läs på egen risk-serien som är både lättläst och läskig. Den här gången om ett kedje-sms som hävdar att mottagaren dör om hen inte skickar vidare det till tre personer… Du hittar den här.

Brunnens fånge, av Linnea Dahlgren och Lisa Medin, 9-12 år

Fem barn lämnas ensamma i ett torp över lovet när ett uråldrigt monster släpps lös. En riktigt ryslig historia med stämningsfulla illustrationer som också är en fin skildring av vänskap. Du hittar den här.

Spökhunden Buster: Mysteriet på kyrkogården och Spökhunden Buster: Docksamlarens hus, av Tobias Söderlund och Stef Gaines, 6-9 år

När Ellen upptäcker att hennes pudel Buster kan sniffa sig till spöken blir vardagskvällarna plötsligt till ett äventyr. Tobias Söderlund kastar sig obehindrat mellan kittlande skräck-scener och allvar när Ellens bror blir allvarligt sjuk. Du hittar den här.

Spökhunden Buster
Annons