En del av

Börja förskoleklass – allt du vill veta när ditt barn börjar skolan

16 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
Har turen kommit till ditt barn att börja skolan? Grattis, det är ett stort steg! Här svarar lågstadieläraren Sara Ahlman på sex frågor du som förälder brukar ha om hur det blir att börja förskoleklass!
Annons

Det här gäller när skolan öppnar efter sommarenBrand logo
Det här gäller när skolan öppnar efter sommaren

Hur är det att gå i en klass, vilken blir skillnaden från innan och vad krävs av mig som förälder nu?

Att börja skolan och förskoleklass är ett stort steg för ditt barn. Även om dagen fortfarande består av mycket lek, kommer ditt barn ha fler lektionsliknande inslag under dagen än tidigare. Det kommer vara många fler barn i klassen än i förskolegruppen, man ska gå till en stor matsal för att äta och ibland går långt äldre barn på samma skola.

Med andra ord, inget konstigt om både du och ditt barn är pirriga inför första dagen i skolan!

– Jag vill säga grattis till alla som har det här framför sig. Nu öppnas en ny värld för er, skolans värld. Det innebär massa med spännande kunskaper, nya relationer och nya utmaningar, säger lågstatieläraren Sara Ahlman till Motherhood.

Sara Ahlman
Börja läs där hemma när ditt barn börjar skolan, är ett av Sara Ahlmans tips.

Hon har varit lärare i 17 år och att börja skolan innebär att ditt barn kommer utvecklas på massor av nya sätt. Vilket också är något av det bästa med lärarjobb, menar Sara Ahlman.

Annons

– Det bästa med att vara lärare är att få följa alla elevers utveckling, att få vara med om aha-upplevelser varje gång de lär sig något.

Vi bad lågstadieläraren svara på några vanliga frågor föräldrar brukar ha inför att barn ska börja skolan.

1. Vilken är den största skillnaden för mitt barn när hen ska gå från förskola eller dagmamma till förskoleklass?

– I skolan går barnen bara med jämnåriga i sin klass till skillnad från åldersblandade grupper som det ofta är i förskolan. Det kan kännas ovant i början eftersom alla då kommer nya samtidigt till skolan. Det kan vara betydligt fler barn i en klass än i en förskolegrupp och för många är det en chock att det kanske är upp emot 30 elever i samma klass. Många att vänta på, det tar längre tid innan en vuxen kan hjälpa till och mer ljud. Men det är positivt också, till exempel finns många att bli kompis med!

– Man ska också veta att vi lärare jobbar mycket i början av terminen med alla barn ska känna sig trygga med varandra och vuxna som de träffar. Vi lägger mycket energi på tryggheten eftersom det är så viktigt för att alla ska trivas. En annan skillnad från förskola är att skolan är obligatorisk vilket inte förskolan är.

Annons

2. Vilka moment kommer ingå i mitt barns skoldag?

– Självklart ser det lite olika ut från skola till skola och från klass till klass men här är ett exempel:

8.30: Samling, alla i klassen samlas på en matta och läraren berättar om dagen. Tillsammans kollar vi av vilka som är där och vilka som fattas. Vi sjunger en morgonsång och vi tittar i kalendern för att se vilken dag och datum det är. Vi jobbar tillsammans med rimlekar.

9.00-9.30: Rast ute på skolgården med lekgrupper.

9.30-10.30: Svenska: klassen delas upp i grupper som övar på bokstäver, rim, finmotorik och spelar spel.

10.30-11.15: Lunch i matsalen.

11.15-12.00: Rast ute på skolgården (fri lek).

12.00-13.00: Högläsning av läraren med samtal tillsammans om boken. Gemensam samarbetslek inne.

13.00-13.30: Rast ute (fri lek).

13.30-14.00: Mellanmål.

14.00: Fritids

– För en del barn kan det bli en stor omställning att sitta still mer än på förskolan. Däremot är det inte lektioner hela dagarna i förskoleklass utan det varvas med mycket rörelse, lek och skapande.

barn i skolan
Större grupper och att sitta still längre tid kan vara två saker som är nya för ditt barn när hen börjar skolan.

3. Vad krävs av mig som förälder när mitt barn börjar skolan?

– Det krävs att du ser till att ditt barn är i skolan i tid. Annars påminner kraven som det som ställdes i förskolan: märka kläder, se till att det finns extra kläder, se till att barnet har ätit frukost och sovit ordentligt, samt anmäla frånvaro om barnet är sjukt. Varje termin kommer du bli inbjuden både till föräldramöte och utvecklingssamtal för ditt barn. Det är självklart viktigt att gå på för att ha koll på hur skolan jobbar och hur ditt barn utvecklas.

Annons

Lågstadielärarens 3 tips när ditt barn ska börja förskoleklass

  1. Peppa ditt barn! Om du pratar gott om skolan och är positiv kommer det smitta av sig till ditt barn.
  2. Om du tycker något är konstigt, kontakta läraren och ha en dialog. Det mesta går att lösa om ni pratar med varandra.
  3. Se till att läsa den information som ges (mejl, veckobrev, infoskylt i skolan). Om läraren har en hel klass med föräldrar som frågar om de ska ha med sig matsäck till idrottsdagen så drunknar läraren i mejl.

4. Följer den lärare man får i förskoleklass med i senare klasser?

– Det är olika från skola till skola men kan även variera inom en skola.

5. Hur kan jag bäst hjälpa mitt barn att lyckas när hen börjar skolan?

– Läs! All forskning visar att det är viktigt med läsning för att lyckas i skolan. Läs mycket för ditt barn. Prata om det ni läser: ”Har du varit med om det?”, ”Vad skulle du gjort?”. Även när ditt barn börjar läsa själv behöver du fortsätta högläsa. 2000-talets barn läser inte frivilligt. Här behöver du som förälder hitta sätt att få ditt barn att läsa, ibland behövs det en muta eller tvång men läsa måste barn göra. En annan bra förberedelse inför skolan är att spela spel. Det är nyttigt att träna på att vänta på sin tur, följa regler och att klara av att förlora.

Annons

6. Hur ska jag bäst hjälpa mitt barn som känner sig nervös för att börja skolan?

– Prata med barnet om oron. Berätta att alla känner sig nervösa inför nya saker, även vi vuxna. Läs också gärna böcker om barn som ska börja skolan, till exempel "Boken om att börja skolan", "Snart börjar vi skolan", "Nu börjar vi skolan!", "Börja skolan med Alfons Åberg". Att läsa om andra som börjar skolan kan bli en igenkänning för barnet, då kan ni prata om de känslorna som karaktären i boken känner. Det kan också ge en bild av hur det är i skolan, vilket kan hjälpa när det känns osäkert. Podden ”Börja skolan” på sr.se är också bra att lyssna på.

– Ett annat tips är att gå till skolgården. Lek och passa på att kolla in genom fönstret för att se hur det ser ut där inne. Det kan kännas bra att ha lekt på skolgården så att en vet vad som finns och det inte blir lika okänt första gången det blir rast.

Foto: TT, Privat

Annons