En del av

Humlan Hanssons hemligheter – 3 anledningar för barn att gilla boken

24 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
Humlan Hanssons hemligheter vann augustpriset för årets barn- och ungdomsbok 2020
Vill du hitta en bra bok till ett barn eller en ungdom? Humlan Hansson hemligheten vann Augustpriset i kategorin årets barn- och ungdomsbok 2020. Här är 3 anledningar till att barn kan gilla boken.
Annons
8 julfilmer du inte får missaBrand logo
8 julfilmer du inte får missa

Vill du hitta bra böcker till barn och unga? Kanske är det dags att köpa något i julklapp till ett barn du känner?

Varje år nomineras ett antal böcker i kategorin årets barn- och ungdomsbok till det prestigefyllda Augustpriset – och i år var det Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter som kammade hem utmärkelsen.

Det handlar Humlan Hanssons hemligheter om

Boken är skriven för barn och unga i åldrarna 9 till 12 år. Den handlar om Humlan som älskar livets goda. Humlan vill bli konstnär, har starka åsikter och älskar ost. Ibland är Humlan ledsen och gråter på skoltoaletten. Hennes vän har börjat hänga med hästtjejerna och Fanny, Humlans stora konstförebild, har börjat tappa inspirationen.

Boken är skriven i dagboksfomat med korta och roliga kapitel. Ibland har Humlan skrivit listor i boken, till exempel på saker hon inte vågat säga till sin kompis Nour, eller saker som farfar berättat att man kan dö av.

Illustrationerna i boken är gjorda av konstnären Ester Eriksson.

Illustration från boken Humlan Hansson hemsligheter
Illustrationer i boken av Ester Eriksson.

Vann Augustpriset – rolig bok för barn och unga

Smaken för litteratur är självklart olika även hos barn. Men det här är en bok som, utöver att den tog hem Augustpriset, också tagit emot otroligt bra kritik.

Författaren Kristina Sigunsdotter och illustratören Ester Eriksson står bakom boken.
Författaren Kristina Sigunsdotter och illustratören Ester Eriksson står bakom boken. Foto: Ylva Sundgren

Boken har även legat på Dagens Nyheters lista över bästa barn- och ungdomsböcker flera månader 2020. Tidningens Lotta Ohlsson skriver:

Annons

”Det är ruggigt begåvat och smart berättat. Ja, Humlan Hanssons hemligheter är absolut den bästa barnboken i år."

Humklan Hansson hemligheter

Motherhood har spanat in vinnarboken – och hittat tre saker som gör den extra rolig och tänkvärd för våra barn.

1. Igenkänning

Humlans mamma äter stenålderskost och någon har målat en bajskorv på hennes bänk. Det här är en bok med hög igenkänningsfaktor och träffsäkra samtidsgestaltningar som kan väcka både skratt och andra känslor hos barn.

2. Illustrationerna

Inte bara texten utan illustrationerna är verkligen något speciellt. Tuschpennan och Humlans handstil följer med läsaren i listor och teckningar. Tjejerna i ridgänget har hästhuvuden och prisutmärkelser kring halsen, precis som det ser ut i den livliga fantasin hos ett barn som drömmer om att bli konstnär och filmstjärna. Snyggt och kul!

3. Allt är inte bra

Humlans faster ligger på vuxenpsyk och Nour har vill inte längre vara med Humlan. Vi gillar när böcker vågar ta upp viktaga och svåra ämnen utan att det blir för mycket. Det här är en bok som inte räds att ta upp mörker för barn – samtidigt som tonen gör att iallafall vi vill fortsätta läsa.

Foto: TT

Annons