Bråkiga barn? Här är reglerna du inte får bryta

Liten tjej sur på sin mamma
Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker
0:46

Efter reklamen: Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker

(0:46)

Slå på ljud

Att disciplinera sitt barn är inte enkelt. Det kan vara en pressad, stressig situation med mycket känslor inblandade och samtidigt är det något som måste göras rätt. När barn blir upprörda eller beter sig illa kan det undermedvetet trigga minnen från vår egen barndom som gör oss extra känsliga.

Så skriver författaren och psykologen Lisa Firestone som forskat mycket i familjerelationer. Här ger hon sex konkreta tips på regler som är viktiga att komma ihåg när vi disciplinerar våra barn.

6 saker att tänka på när vi disciplinerar våra barn

1. Använd inte time out eller isolering

Att isolera ett barn eller sätta i “time out” gör att de inte lär sig hantera sina känslor och jobbiga situationer. Du vill att de ska lära sig kommunicera och hantera svåra situationer. Att inte isolera barnet är ett sätt att lära det hantera svåra situationer i framtiden utan att dra sig undan när de hamnar i jobbiga situationer.

2. Inled alltid med ett lugn

Ditt barn kastar med en boll inomhus och du låter bli att säga något – fram till dess att bollen slår ner en ljusstake från bordet. Då brusar du istället upp och skäller. Om du agerar på det sättet mot ditt barn är risken att du skrämmer och förvirrar det och det är det enda barnet tar med sig från situationen, inte den lärdom du vill att hen ska ha med sig. Alltså, var alltid lugn innan du tar dig an en situation.

3. Kom ihåg vad du vill uppnå

Innan du tar tag i en situation är det viktigt att du vet vad det är du vill uppnå, vilken lärdom du vill ge barnet. Förmodligen vill du att de ska känna sig säkra med dig, att du är en trygg punkt för dem men att de samtidigt inte alltid kan få som de vill. När du vet vad du vill uppnå med att disciplinera dem är det lättare att ta de nödvändiga stegen.

4. Knyt an på ett emotionellt plan

Att få ditt barn att lugna ner sig är nödvändigt för att komma någon vart. Det innebär ofta att du, fysiskt, möter dem på deras nivå. I detta första läge ska du inte argumentera vad som är logiskt och rimligt, utan istället hantera deras emotionella tillstånd. När barnet lugnat ner sig kan ni försöka hitta en lösning på problemet.

5. Lär dem empati

Att tvinga ditt barn be om ursäkt till ett annat barn när något gått fel är inte alltid rätt väg att gå. Kom ihåg punkt 3: vad är det du vill uppnå? Jo, att barnet lär sig empati, att förstå varför det är fel att ta ett annat barns leksak. Fokusera på det så lägger du en grund för att de ska kunna relatera till andra människors känslor. När barnet förstått det kan ursäkten faktiskt betyda något på riktigt.

6. Var en förebild – men låt dem vara

Det är naturligt att vilja känna att ens barn tycker om en. Men det kan också leda till att barnen blir bortskämda och kommer bli besvikna på världen när de växer upp om vi hela tiden söker deras gillande. Att istället vara för sträng och principfast kan göra att de känner distans till dig. Det bästa är att vara en god förebild genom att visa upp goda kvalitéer som empati, tålamod, acceptans, ärlighet och generositet, men utöver det – undvik onödiga restriktioner som mest speglar vad du vill och inte vad som är bäst för barnet.

Källa: Psychology today

Mer läsning för dig
Trotssyndrom: Så funkar diagnosen och så hjälper du barnet
9 enkla knep för att göra dina måndagar så mycket bättre
8 tecken på att du är en bättre mamma än vad du kanske tror

Utvald läsning