En del av

Corona hos barn: Här är symtomen som kan avslöja smittan

15 dec, 2020 
AvMikaela Alex
Barn med feber i säng
Vi har full koll på symtomen vuxna drabbas av vid covid-19 – men hur upptäcker man coronaviruset hos barn? Här är symtomen och tecknen du ska vara uppmärksam på, och så ska du tänka om du misstänker att barnet är smittat.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Det har sedan tidigt i pandemin stått klart att barn inte påverkas lika hårt som vuxna av coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19.

En ny isländsk studie visar att barn under 15 år faktiskt bara löper hälften så stor risk att drabbas av covid-19, och likaså är det bara hälften så stor risk att de smittar andra.

Enligt studien hade nästan alla barn som insjuknat blivit smittade av en vuxen.

– De kan bli smittade och de för smittan vidare. Men de gör det i mindre utsträckning än vuxna, säger deCODE-chefen Kári Stefánson till National Geographic.

Hur vet man om ens barn har corona?

Rekommendationerna för unga barn i förskolan är att man vid minsta förkylningssymtom ska stanna hemma, utan att testa sig för corona.

Men om nu barn inte drabbas lika hårt – hur vet man som förälder att ens barn är sjukt i covid-19, och inte bara är lite snuvig?

– Det vanligaste är nog att barn knappt har några symtom. De kan bli lite förkylda, kan bli lite snuviga, kanske får lite hosta, och sen får enstaka barn feber, säger Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet till Expressen.

Annons

Symtom på corona hos barn

Han säger vidare att både trötthet och huvudvärk är symtom som kan förekomma, men att han tror att de flesta barn får milda tecken av coronaviruset.

– Man märker knappt att de är sjuka i covid-19, säger han.

"Symtomet" man verkligen ska vara uppmärksam på, enligt Ludvigsson, är om någon annan i familjen är sjuk samtidigt och får ett positivt coronatestsvar.

– Då är alla typer av förkylningssymtom hos barn covid-misstänka förstås, säger han.

Corona: Skillnader mellan barn och vuxna

Något som tycks skilja sig lite när ett barn smittats av coronaviruset mot när en vuxen drabbas är också att barn tycks få fler symtom som rör magen.

Diarré, illamående och ont magen är exempel på sådana symtom som alltså drabbar barn oftare än vuxna.

Om ditt barn uppvisar några tecken på infektion just nu – håll det hemma och låt inte barnet umgås fysiskt med sina kompisar eller andra utanför familjen. Däremot behöver du inte uppsöka vård så länge barnet mår hyfsat bra.

Kom ihåg att sjukvården är pressad som det är.

Källa: Expressen, National Geographic, MåBra

Foto: TT

Annons