En del av

När är höstlovet 2021 i Sverige? Den veckan är barnen lediga

07 sep, 2021 
Lovisa Svedlund
pojke som ligger i löven
Höstlovet är en riktigt mysig vecka för barnen att vara lediga – få lite paus i vardagen och njuta av årstiden! Här berättar vi vilka datum höstlovet inträffar år 2021 i Sverige!
Annons
Fjällvandra med barn och bebis – 7 tips om ni ska vandra med familjenBrand logo
Fjällvandra med barn och bebis – 7 tips om ni ska vandra med familjen

Hösten är en riktigt mysig årstid för familjen. Nu är tiden då ni kan njuta av krispet utomhus, fina skogar och rykande varm choklad. Men det är också en säsong för att krypa upp i soffan, titta på familjefilmer- och serier, eller bänka er med pyssel en regnig dag efter förskola och skola.

Hösten kommer också med lite välbehövligt paus för våra barn. Några av oss har möjlighet att ta lite ledigt med kidsen, andra barn får en extra mysig vecka på fritids!

Här kan du läsa mer om när lovet inträffar, och vad som gäller i förskolan och i fritids när det är höstlov.

Då är höstlovet år 2021 – datumen som gäller

Höstlovet, som också kallas läslov eller allahelgonalov, infaller samma vecka varje år: vecka 44. Det betyder att höstlovet i Sverige 2021 blir mellan datumen måndag 1 november - söndag 5 november.

Har alla höstlov samtidigt?

Ja, alla län i Sverige har sitt höstlov samma vecka, vecka 44.

barn på höstlov
Höstlovet betyder lite extra vila eller några roliga dagar på fritids!

Är fritids öppet under höstlovet?

Inga konstigheter om du som förälder behöver jobba när ditt barn har lov. Det betyder en extra rolig vecka på fritids för din lilla.

Annons

Och ja, fritids ska på ett eller annat sätt vara öppet för ditt barn under höstlovet. Enligt skollagen är skolorna skyldiga att erbjuda eleverna fritids, eller så kallat fritidshem, till och med vårterminen då de fyller 13 år. Det gäller både under den delen av den vanliga skoldagen då de inte går i skolan, men också under lov.

Vissa kommuner stänger ner någon eller några avdelningar under loven vilket kan betyda ditt barn samlas med andra på ett fritids de inte är på i vanliga fall. Kolla upp vad som gäller i din kommun så att ni är förberedda på om ditt barn kommer behöva bekanta sig med nya lokaler eller vikarierande personal.

Har förskolan höstlov?

Vissa förskolor stänger på höstlovet om många barn är lediga, andra håller öppet. Du har däremot alltid rätt att ha ditt barn på förskola även under höstlovet.

Om din förskola har stängt kan det till exempel hända att de samarbetar med en närliggande förskola så att ditt barn får gå där under lovet.

Bytt namn till läslov

År 2016 bestämde regeringen att höstlov som de flesta faktisk säger fortfarande, bytte namn till läslov. Syfet var att uppmuntra till läsning och kultur under lovet och man bestämde att kommunerna skulle få ett större stöd för att till exempel ordna aktiviteter på bibliotek och annat.

År 2021 har Skolverket satt temat "Läsning och idrott" för höstlovet/läslovet.

Foto: TT

Källa: Skolverket, kommuner

Annons