Då går barnen bus eller godis på Halloween 2020

Halloween 2020

Halloween är en stor favorit för barn när det kommer till högtider. Men vilket datum ska barnen egentligen gå ”bus eller godis”? Här är svaret.

Stora frågetecken råder varje år. När firar man egentligen Halloween och vilken dag går barnen bus eller godis?

Förvirringen ligger förmodligen till grund i att vi i Sverige förhåller oss till både amerikanska Halloween och Alla helgons dag. Ordet Halloween kommer från amerikanska ordet All Hallows’ Eve, alltså Alla helgons afton och firas för att markera övergången från sommar- till vinterhalvåret. Alla helgons afton infaller kvällen före Alla helgons dag, som i USA är den 1 november. Detta gör att Halloween alltid firas den 31 oktober i USA.

För att röra till det ytterligare flyttade man år 1953 den svenska Alla helgons dag från den 1 november till att istället inträffa den första lördagen som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Med andra ord blir automatiskt alltid Alla helgons afton fredagen före Alla helgons dag.

Bus eller godis 2020

Men vet du vad det sköna är? I år behöver du inte bry dig om de röriga datumen här ovanför. Just i år låter kalendern oss andas ut och har smidigt nog lagt både Alla helgons dag och Halloween på samma dag - nämligen den 31 oktober.

Passande nog för alla godismonster (och dess föräldrar som helst håller godisätandet till en specifik dag) infaller Alla helgons dag och Halloween i år dessutom på en lördag. Lägligt värre!

Även om ni i år slipper undra vilken dag som barnen ska gå bus eller godis, så delas vanligtvis Halloween upp föräldrar och barn i två läger. De som anser att Alla helgon är dagen för bus, och de som anser att amerikanska datumet 31 oktober alltid är dagen då barnen klär ut sig.

Men liksom julen, som vi delvis börjar fira med julkalendern redan den första december, kan den som vill självklart börja Halloween-firandet precis när den vill. Det finns inga regler för vilken dag som gäller.

Bus eller godis under corona?

Men innan ungarna klär ut sig och plockar korgarna fulla av godis behöver vi stanna upp och lyssna på hur rekommendationen lyder från Folkhälsomyndigheten (FHM). Som vi alla känner till är 2020 ett speciellt år på många sätt, och coronapandemin pågår fortfarande i stora delar av landet och i världen.

Därför anser FHM att "bus eller godis"-traditionen borde se annorlunda ut i år. Malin Ahrne, som är utredare på FHM förklarar i en tidigare intervju med Motherhood att det förmodligen inte är någon risk för barn som går ”bus eller godis” att bli smittade, och inte så stor risk för att barnen smittar andra. Men just i år anser hon ändå att man ska avstå från att knacka på hemma hos människor som man inte känner sedan tidigare.

Men det behöver ju inte hindra barnen från att busa för personer ni redan umgås med och känner väl. Om ni i år följer myndighetens inrådan att bara knacka på hos känningar, kanske ni även kan meddela de ni tänker busa med och gå trick or treat den dag då flest av dem är hemma?

Summan av kardemumman, Halloween firas i år lördagen den 31 oktober, men om det passar er familj bättre är det så klart fritt fram att klä ut sig och knacka dörr när som helst under helgen.

Källa: Svenska högtider, SVT, Aftonbladet

Läs mer:

Halloweensnacks – 7 roliga, enkla och (hyfsat!) nyttiga recept

Fira Halloween 2020 – 8 tips på ställen med rätta stämningen