Då går barnen bus eller godis på Halloween 2021

Halloween 2020
Slå på ljud

Stora frågetecken råder varje år. När firar man egentligen Halloween och vilken dag går barnen bus eller godis?

Förvirringen ligger förmodligen till grund i att vi i Sverige förhåller oss till både amerikanska Halloween och Alla helgons dag. Ordet Halloween kommer från amerikanska ordet All Hallows’ Eve, alltså Alla helgons afton och firas för att markera övergången från sommar- till vinterhalvåret. Alla helgons afton infaller kvällen före Alla helgons dag, som i USA är den 1 november. Detta gör att Halloween alltid firas den 31 oktober i USA.

För att röra till det ytterligare flyttade man år 1953 den svenska Alla helgons dag från den 1 november till att istället inträffa den första lördagen som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Med andra ord blir automatiskt alltid Alla helgons afton fredagen före Alla helgons dag.

Bus eller godis 2021

Men vet du vad det sköna är? I år behöver du inte bry dig om de röriga datumen här ovanför. Just i år firas Halloween söndagen den 31 oktober, alltså samma datum som i USA.

Även om ni i år slipper undra vilken dag som barnen ska gå bus eller godis, så delas vanligtvis Halloween upp föräldrar och barn i två läger. De som anser att Alla helgon är dagen för bus, och de som anser att amerikanska datumet 31 oktober alltid är dagen då barnen klär ut sig.

Men liksom julen, som vi delvis börjar fira med julkalendern redan den första december, kan den som vill självklart börja Halloween-firandet precis när den vill. Det finns inga regler för vilken dag som gäller.

Bus eller godis under corona?

Men innan ungarna klär ut sig och plockar korgarna fulla av godis behöver vi stanna upp och lyssna på hur rekommendationen lyder från Folkhälsomyndigheten (FHM). Som vi alla vet vid det här laget är pandemin fortfarande ett faktum i stora delar av landet och över hela världen.

Halloween firas i år söndagen den 31 oktober, men om det passar er familj bättre är det så klart fritt fram att klä ut sig och knacka dörr när som helst under helgen.

Källa: Svenska högtider, SVT, Aftonbladet

Mer läsning för dig
Halloweensnacks – 7 roliga recept
Halloweenpyssel: 7 läskigt enkla tips