En del av

Därför är det nyttigt för barn att ha tråkigt ibland

21 jul, 2017 
AvNanna von Knorring
En pojke som är uttråkad
Semestern kommer med tid för lugn och ro. Men något som för vuxna innebär avkoppling kan av familjens yngsta uppfattas som tråkigt. Bara lugn, forskare menar nämligen att barn BEHÖVER vara uttråkade ibland.
Annons

Så här i semestertider när barnen är lediga från skolan kommer det finnas stunder då de blir uttråkade och tjatar om att de inte har något att göra – oavsett om de är hemma, utomlands eller på sommarstället. När barn tjatar om att de har tråkigt kan vissa föräldrars naturliga instinkt vara att fylla deras scheman och hitta på saker åt dem, men det kan faktiskt vara fördelaktigt för barn att ha tråkigt.

Emma Seppälä, forskare vid Stanford University och författare av boken The Happiness Track, menar i en text på sajten Quartz att föräldrar ska uppmana barn att ha kul – samtidigt som de gör ingenting.

Att konstant ha något att göra och vara upptagen värderas högt i många delar av världen, oavsett om det handlar om barns fritidsaktiviteter eller vuxnas karriärer. Men det lugna behövs också i livet, menar Emma Seppälä.

Speciellt barn behöver tid för att göra “ingenting” eftersom det utvecklar barnens kreativitet. Forskning visar nämligen att vi, när vi är lugna och inte fokuserar på något specifikt, är mer benägna att komma på bra idéer.

Det betyder inte att man inte kan låta barnen gå på fritidsaktiviteter, men enligt Emma Seppälä är det viktigt att även ge barn tid att återhämta sig. Genom att göra ”ingenting” blir barnen inte bara kreativa, utan dessutom bättre på att koppla av och handskas med stress i livet. Som förälder kan du alltså med gott samvete lämna tomma luckor i schemat i sommar!

Källa: qz.com
Foto: IBL/Shutterstock

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons