Därför är det nyttigt för barn att ha tråkigt ibland

En pojke som är uttråkad

Så här i semestertider när barnen är lediga från skolan kommer det finnas stunder då de blir uttråkade och tjatar om att de inte har något att göra – oavsett om de är hemma, utomlands eller på sommarstället. När barn tjatar om att de har tråkigt kan vissa föräldrars naturliga instinkt vara att fylla deras scheman och hitta på saker åt dem, men det kan faktiskt vara fördelaktigt för barn att ha tråkigt.

Emma Seppälä, forskare vid Stanford University och författare av boken The Happiness Track, menar i en text på sajten Quartz att föräldrar ska uppmana barn att ha kul – samtidigt som de gör ingenting.

Att konstant ha något att göra och vara upptagen värderas högt i många delar av världen, oavsett om det handlar om barns fritidsaktiviteter eller vuxnas karriärer. Men det lugna behövs också i livet, menar Emma Seppälä.

Speciellt barn behöver tid för att göra “ingenting” eftersom det utvecklar barnens kreativitet. Forskning visar nämligen att vi, när vi är lugna och inte fokuserar på något specifikt, är mer benägna att komma på bra idéer.

Det betyder inte att man inte kan låta barnen gå på fritidsaktiviteter, men enligt Emma Seppälä är det viktigt att även ge barn tid att återhämta sig. Genom att göra ”ingenting” blir barnen inte bara kreativa, utan dessutom bättre på att koppla av och handskas med stress i livet. Som förälder kan du alltså med gott samvete lämna tomma luckor i schemat i sommar!

Källa: qz.com
Foto: IBL/Shutterstock

Mer läsning för dig
Därför kritiseras Greta Gris och Frost – kan påverka barnen negativt
Forskare: Att bli mamma innebär lika stor förändring på hjärnan som puberteten
Nya studien visar: Så kopplas adhd till sockerkonsumtion

Utvald läsning