En del av

Hur hjälper jag mitt barn med dyslexi?

18 aug, 2021 
Sanna Bergling
mamma hjälper pojke med läxor
Som förälder till barn med dyslexi har du en viktig roll. Logopeden Helena Forne-Wästlund ger tips på hur du stöttar ditt barn.
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Att läsa eller skriva är otroligt jobbigt för barn med dyslexi. Det tar så mycket kraft att koncentrera sig på orden att det inte är möjligt att också hänga med i handlingen. Men det finns som tur är stöd som underlättar i skolan och livet i stort.

– Jag tycker det är viktigt att veta att en diagnos med dyslexi inte innebär dyslexi för livet. Jag har träffat så många som med målmedvetenhet fixat detta genom mycket läsning, skrivning och kollat stavningen, berättar logopeden Helena Forne-Wästlund som här delar sina bästa tips för hur du som förälder kan hjälpa ditt barn som har dyslexi:

Tips för dig som har barn med dyslexi


1. Se till att barnet får hjälp i tid

– Det absolut viktigaste är att barnet får professionell hjälp så tidigt som möjligt. Om barnet får hjälp tidigt kan man undvika att allvarlig dyslexi utvecklas och med rätt teknik och material kan dyslexin även försvinna helt med tiden. Tyvärr är resurserna i vården och skolan knappa och det är inte säkert att de kommer upptäcka dyslexi, därför är det viktigt att man som förälder ber om en remiss om man är orolig.

Annons

2. Normalisera och skräm inte

– Det är viktigt att ni berättar för barnet att dyslexi inte är något konstigt eller dåligt, att barnet inte gjort något fel och att finns många personer som har dyslexi. Undvik att säga saker som att ”ojoj vad hemskt att du nu har detta för all framtid” eller ”hur ska det gå i skolan nu?”.

3. Visa på hopp!

– Berätta för barnet att bara för att man får en dyslexidiagnos är det inte för hela livet. Med rätt hjälp och pedagogiskt stöd kan man bli av med bekymren. Undvik att skrämma barnet, lugna, coola ner och guida barnet istället.

4. Läs mycket hemma

– Många skolor släpper läsningen tidigt och övergår till tekniska hjälpmedel i ung ålder. Jag är inte på något sätt en teknikmotståndare men när det kommer till att lära sig läsa och skriva är det den gamla skolan som gäller. För att ge alla barn en chans att knäcka läskoden och bli hyggliga läsare ska man inte ge upp läs- och skrivinlärningen för tidigt. Jag tipsar därför alla föräldrar om att läsa mycket med sina barn hemma, både högt för barnen och att barnen läser högt för er.

Annons

5. En läslinjal

– Köp en linjal i en avvikande färg till barnet som hen kan använda vid läsning. Då kan man koncentrera sig på rad för rad och det blir mycket lättare att läsa. Det är samma typ av linjal som man använder på kurser när personer vill lära sig att läsa snabbt.

6. Berätta eller läs om andras erfarenheter

– Om någon av föräldrarna också har eller har haft dyslexi är det bra att berätta för barnet hur det var för er och att ni är lika, exempelvis ”så där jobbigt hade jag också det i femman”. Om ingen av er haft dessa svårigheter kan ni fråga släktingar och vänner eller vända er till någon av patientföreningarna, exempelvis Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn, för att visa att barnet inte är ensamt.

7. Fråga barnet om hen vill berätta om dyslexin

– Fråga barnet om han eller hon vill berätta för kompisarna, om du som förälder ska göra det eller om barnet vill hålla det hemligt. En del barn vill inte kännas vid dyslexin och vill bara att lärare och andra vuxna vet om det, här måste man vara lyhörd och acceptera barnets beslut och känslor.

8. Jämför inte syskon med varandra

– Det är viktigt att föräldrar inte jämför barn med varandra. Om det finns syskon i familjen som inte har dyslexi kan man förklara att ”nu har Robin svårt att lära sig läsa och skriva. Det är inte hans fel, det är bara så och han får jättebra hjälp”.

Foto: TT

Annons