En del av

Psykologen svarar: Så vet du om ditt barn är extrovert

08 aug, 2021 
Sanna Bergling
flicka med megafon
Extroverta barn är sociala, orädda och söker mycket kontakt. De kan behöva stöttning från föräldrar och andra vuxna för att öva sig på att ta det lugnt och inte alltid bestämma. Caroline Kraus är psykolog och berättar för Motherhood om extroverta barn och hur man bäst stöttar dem.
Annons

TV: Så vet du om ditt barn är extrovertBrand logo
TV: Så vet du om ditt barn är extrovert

Det finns många fördelar med att vara framåt och social, alltså extrovert, men också en hel del att änka på om man är förälder till ett extrovert barn.

Psykologen: Det här behöver du veta om extroverta barn

– Att vara extrovert är ingen diagnos, det är ett personlighetsdrag. Barn som är extroverta tar ofta för sig och många gånger kan det gynna barnen i kompisgruppen eller skolan. Men extroverta barn behöver också öva på att luta sig tillbaka och ha tålamod för att inte störa i klassrummet eller bestämma allt över vänner, säger Caroline Kraus.

Hur vet man om sitt barn är extrovert?

– Extroverta barn söker mycket social kontakt, är högljudda, ganska orädda och öppna för nya erfarenheter. De har ofta fokus på kompisgruppen, är påhittiga, initiativtagande och trivs av att vara i centrum. De har lätt att ta plats i klassrummet, svara på frågor och tycker ofta inte att det är speciellt läskigt att exempelvis hålla en presentation, berättar Caroline Kraus.

Annons

Hur vanligt är det att barn är extroverta?

– Extrovert och introvert är två olika personlighetsdrag. De flesta av oss är lite extroverta och lite introverta och anpassar personlighetsdragen till olika sammanhang. En del personer är mer extroverta än introverta och det är helt normalt och det finns ingen exakt siffra på hur många barn eller vuxna som är extroverta eftersom det inte är något man mäter, säger Caroline Kraus.

Kan små barn vara extroverta?

– Det är naturligt att små barn söker social kontakt. En del barn är mycket intresserade av social kontakt och andra barn trivs bäst med mamma eller pappa. Jag tror inte att man kan säga att ett litet barn är extrovert eller introvert, men givetvis kan de vara olika sociala i olika perioder. Barnets miljö påverkar också. Om föräldrarna har mycket besök och människor som kommer och går hemma så kommer barnet troligen blir mer social. De är viktigt att betona att detta inte är en regel, är barnet mer introvert kommer det ändå att trivas bäst i en lite mer tillbakadragen roll, berättar Caroline Kraus.

Annons

Är det negativt att vara extrovert?

– Verkligen inte!! Att vara extrovert eller introvert är varken bra eller dåligt, det är bara olika personligheter. Att vara extrovert kan ha många fördelar i livet eftersom samhället många gånger premierar personer som tar initiativ, har lätt att prata inför en grupp och är sociala, säger Caroline Kraus.

Behöver man söka hjälp?

– Man behöver absolut inte söka hjälp per automatik för att sitt barn är extrovert. Men om man känner sig orolig eller behöver rådgivning kan kuratorn på skolan, psykologer på ungdomsmottagningen eller vårdcentralen ge stöd. Tveka inte att söka hjälp om det känns tufft, uppmuntrar Caroline Kraus.

Hur kan man som förälder stötta sitt barn?

Som förälder kan man uppmuntra lugna och stillsamma aktiviteter för att hjälpa barnet att varva ner och utveckla alla sidor hos barnet, inte bara de extroverta sidorna.

– Extroverta barn behöver lära sig att kontrollera impulser, ha tålamod och luta sig tillbaka. De behöver ofta öva på att låta andra ta social plats och ställa frågor eller intresserat lyssna på vad andra berättar. Här har föräldern en viktig roll i att guida barnet till att inte alltid vara ledarfiguren och hjälpa barnet hitta strategier för att hantera situationer när det kan kännas svårt. I tonåren vill de unga frigöra sig från sina föräldrar och det är vanligt att sluta på aktiviteter, vilket är synd och det är bra att uppmuntra ungdomen att fortsätta. Om ungdomen slutar med aktiviteter är det viktigt att föräldrarna gör saker tillsammans med ungdomen för att få fysisk aktivitet och gemenskap, säger Caroline Kraus.

Annons