Får man åka till fjällen sportlovet 2021 – under corona? Det gäller!

Barn som åker pulka på sportlovet
7 frågor och svar om coronavaccinet
1:30

Efter reklamen: 7 frågor och svar om coronavaccinet

(1:30)

Slå på ljud

För ett år sedan började corona sprida sig i värden, och det var just under sportlovsveckorna som smittan fick fäste i Europa. Nu är det många som undrar om man kommer kunna åka till svenska fjällen under sportlovet 2021, utifrån läget som pandemin befinner sig i.

Corona: Får man åka till fjällen på sportlovet?

Statsepidemiolog Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten svarar i Expressen på frågan om vi kan åka till svenska fjällen med gott samvete under sporlovsveckorna, vecka 7-10.

– Under julperioden hade vi rätt mycket resande upp till fjällen, och det kunde genomföras på ett bra och klokt sätt, väldigt välplanerat, och gav inte någon ökad smittspridning. Vår bedömning är att det går att hantera även sportlovet på det viset, säger han till tidningen.

Folkhälsomyndigheten bedömer, så som läget är nu när det är början av februari 2021, att om vi hanterar våra fjällresor på samma ansvarsfulla sätt som under jul så kommer man kunna åka även över sportlovet.

Han radar upp några saker att tänka på: Res i eget transportmedel om det går, gärna egen bil. Kan ni inte resa på det sättet ska ni se till att ha bokad plats på er transport till fjällen, för att undvika trängsel.

Under fjällsemestern ska man också, precis som hemma, se till att hålla avstånd. Man ska ha ett eget boende tillsammans med den familj eller sociala bubbla som man åkte dit med – den bubbla som man ändå lever med hemma, i vanliga fall.

Man ska också se till att inte röra sig på områden där det är trängsel och mycket folk.

Kan komma nya restriktioner till sportlovet 2021

Det är viktigt att komma ihåg att detta är Folkhälsomyndighetens budskap just nu. Nya restriktioner kan alltid komma med kort varsel, säger Anders Tegnell.

– Det beror helt på hur utvecklingen ser ut. Nu ser utvecklingen positiv ut för tillfället men det beror också på hur det går med den nya varianten (av viruset) och sådant. Det är ju hela tiden ett rörligt mål.

Myndigheten har fått vänja sig vid att man inte kan lova vad som ska hända inom två-tre veckor, utan nya restriktioner kan alltså alltid komma om läget förändras.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Så sjuka blir barn och tonåringar av covid-19 – detta vet vi hittills
Har ditt barn tröttnat på distansplugg? Här är knepen som hjälper
Då kan du äntligen resa utomlands igen

Utvald läsning