En del av

Fatimas son och man utsattes för rasism under fotbollshelgen

13 okt, 2021 
Lovisa Svedlund
AvHannah Bergroth
Fatima Lima Vieira
När Eliyah och hans pappa Delcio skulle ha en mysig fotbollshelg i Linköping slutade det med att de istället blev påhoppade med rasistiska ord, direkt på gatan.
Nu berättar hans mamma, influencern Fatima Lima Vieira för Motherhood hur sonen mår – och såhär återberättar Eliyah själv händelsen i ett starkt klipp på sin mammas instagram.
Annons

När Fatimas Lima Vieiras son Eliyah var på fotbollshelg tillsammans med sin pappa Delcio nyligen blev de utsatta för ett rasistiskt påhopp.

Nu lyfter både Fatima och hennes son modigt berättelsen på Instagram för att andra ska förstå hur det känns, och att rasism fortfarande drabbar många människor överallt i vardagen.

5 kvinnor som ändrar världen just nu:

5 kvinnor som förändrar världen just nuBrand logo
5 kvinnor som förändrar världen just nu

– Det som hände var att Eliyah och hans pappa besökte Linköping med sitt folbollslag. En jätterolig helg skulle avslutas med lördagsmys på hotellrummet. Delcio och Eliyah har precis handlat gottis och ska tillbaka till sitt hotellrum när en man helt oprovocerat skriker ut n-ordet till Delcio. Han gör konstiga grimaser och andra saker. Sedan säger han till sin son; ”Titta min son, en 'n-ord'!” Och skrattar och gör ljud som ska vara nedlåtande, berättar Fatima för Motherhood.

Annons

Fatimas son och man blev utsatta för rasism

På hotellrummet sa Eliyah att han inte visste att vuxna kunde bete sig på det här sättet.

– På hotellrummet sa Eliyah att han inte trodde att vuxna kunde mobba varandra. Pappa är du ledsen? Pappa är du arg? hade han frågat sin pappa, fick jag höra sen, säger Fatima.

Fatima Lima Vieira
Fatima Lima Liera driver bland annat ett Instagram-konto och jobbar med att ta hand om Eliyahs storebror Isayah som har en CP-skada.

Samtidigt vittnar också Delcio själv nu om att rasism är något han själv är med om i vardagen.

Men min man säger till mig att detta är något han är van med. Speciellt smygrasism. När folk flyttar på sig i kassakön, att de himlar med ögonen och suckar och avslutar med något rasistisk, eller som nu helt öppet.

Delcio berättade för Fatima vad som hänt, men när Eliyah själv skulle berätta för sin mamma ville han först göra det som en hemlighet, säger Fatima.

Annons

Fatima Lima Vieira

Ålder: 34

Bor: Söder om Stockholm

Gör: Jobbar som influencer och med att ta hand om Eliyahs storebror Isayah

Familj: Fästmannen Delcio som jobbar som undersköterska och ljudtekniker och barnen Isayah, 13, Eliyah, 10 och Elsa-Sorayah, 4

Följ: På bloggen fatimalimavieira och på Instagram på fatima.lima.vieira

Hon märkte att hennes son hade svårt att prata om det som hänt.

– Först när han skulle berätta detta för mig så säger han, mamma kan du hålla en ”super duper hemlis”. Oron växte i mig för hans ögon var tårfyllda, säger Fatima.

Han berättade och Fatima visade sonen ett klipp där influencern och affärsutvecklaren Tina Lindh delat med sig i sociala medier om en historia hennes son och hans kompis nyligen varit med om. Den handlade om att sonens vän blivit utsatt för rasism.

– Och när han fick höra vad hennes son gjort för modigt så sa han att han också ville försöka berätta.

Så på sin mammas Instagram la Fatima och Eliyah upp en film där han berättar om vad som hände på hotellet. Lilla Eliyah ligger under en filt och berättar:

”Vi ser en kille bredvid hotellet med sitt barn som säger n-ordet till min pappa bara för att han har brun hud och det är inget fel på det.”

Annons

”Och sen började hans barn skratta för pappas utseende och för vad han sa. Då var jag ganska ledsen och sur inombords.”

”Jag älskar dig”, säger Fatima till sin sin son i klippet.

”Jag älskar dig också, och pappa och alla andra”.

Eliyah är tagen när han berättar om det som hänt i klippet. Foto: Fatima Lima Vieira

Det märks i klippet att sonen är påverkad av det som har hänt, och efter att Fatima publicerat det på sin Instagram har mängder av kommentarer och hälsningar ramlat in till henne, Eliyah och Delcio.

Två små killar som skickat en hälsning säger:

”Hej Eliyah, var inte ledsen. Du är modig! Vi är med dig.”

En annan pojke har spelat in ett röstmeddelande till honom:

”Eliyah, jag tycker du var jättemodig som berättade det här.”

”Man kan inte vara redo på detta”

Nu, ett par dagar senare, mår Eliyah okej, berättar Fatima. Han är glad för de fina reaktionerna. Men som mamma är hon ledsen för det han och hans pappa behövde uppleva.

Annons

– Jag som mamma har gjort allt jag kan för att skydda barnen. Jag har med hjälp av min man på ett pedagogiskt sett försökt så gott som vi kan lära dom allt vi vet och det vi inte vet har vi fått lära oss under livets gång. Men det som skedde i helgen var jag inte alls förberedd på, säger hon och fortsätter:

– Hur mycket man än förbereder, lär ut och lär in sig, så är man inte redo för vad som komma skall. Denna pappa som valde att bete sig på detta vis och göra det med sitt eget barn vid sin sida och skratta på det viset... det är det som de gjorde är så hemskt. Jag tror min man känner sorg att Eliyah vaknade upp som ett helt annat barn. Hur ska man laga hans hjärta? Hur. Hans helg som han längtade efter, helt ensam med sin pappa blev berövad.

Annons

Hur ska man hantera rasism som förälder – även om det självklart aldrig är ens ansvar att ha svar på tal?

– Jag började redan när barnen var små. Införskaffade böcker där de såg sig själva i böckerna och samma med leksaker. För när jag var liten fanns det inga barbies eller annat som liknade mig, säger Fatima.

Hon har försökt göra allt hon kan för att hennes barn inte ska känna sig utanför säger hon.

– Kärlek och komplimanger och pepp. Men ju äldre mellersta blev ju mer frågor dök upp och då tog vi snacket på hans nivå. Jag visade honom filmer som passade hans ålder och berättade historier, vissa var påhittade som en saga och andra sanningen.

– Men hur mycket vi har lärt oss, förberett oss och barnen så var vi aldrig redo på detta. För hans frågor var ”Pappa jag trodde inte vuxna mobbas?”, ”Jag trodde man skulle säga ifrån om det hände?”, ”Pappa, varför sa du inget?”. Det Eliyah inte visste var att hans pappa var i chock och traumatiserad. Och efter det så lärde vi oss alla något nytt.

Foto: Fatima Lima Vieira

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons