En del av

Fira Halloween 2020 – 8 tips på ställen med rätta stämningen

01 okt, 2020 
AvNina Nyström
Gröna Lund och Liseberg har stängt, men visst finns det andra ställen som anordnar Halloween-aktiviteter även i år. Här är åtta bra tips på ställen som bjuder på både höstmys och rysligheter.
Annons

De senaste åren har Halloweenfirandet vuxit i popularitet i Sverige. Antalet läskiga attiraljer i butikerna ökar stadigt, fler och fler har seriösa Halloweenfester och många barn går trick or treat.

I år blir det dock annorlunda. Även om det säkert anordnas mindre lokala event avråds det från stora fester, och att gå runt från hus till hus och knacka på hos okända människor för att få godis känns inte särskilt coronaanpassat.

Den som vill ha Halloweenkänsla får alltså mest satsa på lite pynt och pyssel hemma med familjen och de närmaste vännerna.

Men ha förtröstan – det finns faktiskt en del uppstyrt Halloweenmys även i år!

Tips för Halloweenstämning 2020

Liseberg, Gröna Lund och flera andra nöjesfält har de senaste åren också bjudit in till vackert dekorerade Halloweenvärldar fulla av pumpor, höbalar, ljusslingor och bus och läskigheter för alla åldrar. I år tvingas de hålla stängt – men det finns faktiskt några större aktörer som med begränsat antal gäster lyckas bjuda på både stämning och rysligheter.

Annons

Här är åtta ställen i Sverige där du kan fira Halloween under coronaanpassade former. Själva Halloween är den 31 oktober, men de flesta aktiviteter pågår hela veckan före, då det är höstlov (alltså 24 oktober till 1 november) Se till att boka din plats i tid, eftersom det med all säkerhet kommer vara populärt! Och självklart stannar du hemma om du känner dig krasslig.

Här kan du fira Halloween 2020

Skansen, Stockholm

Skansen bjuder på Halloweenfirande i form av vackert pynt, mysig stämning och exempelvis spökbingo och häxkvastflygning. Och missa inte att hjälpa till att lösa mysteriet i Stadskvarteren.

När: 24 oktober-1 november

Spökvandring

Erbjuds året om sedan länge, men passar så klart ännu bättre på just Halloween. Under en 90-minutersvandring genom mörka gränder får du höra historier om legender, mord, sjukdomar och spöken.

Finns i Gamla Stan och på Södermalm i Stockholm och erbjuds även i Göteborg och Malmö med andra aktörer. Helt säkert även på fler ställen – googla spökvandring i din stad för att se vad som anordnas. I Stockholm erbjuds även mindre ”Anden i glaset”-föreställningar.

Annons

När: Året runt.

Tivoli i Köpenhamn

I grannlandet kör man faktiskt all in på det mycket stämningsfulla Halloweenfirandet även i år. Till och med åkattraktionerna är öppna, men man står i digital kö istället för att trängas. Ett system man hoppas får leva kvar. Matbeställningarna är coronaanpassade, och handsprit och munskydd delas ut på många ställen.

När: 9 oktober-1 november är det Halloween på Tivoli.

Kolmården

Kolmården förvandlas även i år till ett spöklikt landskap med helt nya sagovärldar, skrämmande karaktärer och massvis av pumpor.Läskigare än någonsin” utlovas det.

Den som tycker det blir för otäckt kan hänga med Bamse och hans vänner i Småköping istället. Alla åkattrationer är dock tyvärr stängda förutom Wildfire och Safaribanan.

När: 17 oktober-1 november

Kokpunkten Västerås

Kokpunkten kan bjuda på rejält läskiga adrenalinkickar året om, men på höstlovet förvandlas det dessutom till ett stort spökhus, med specialeffekter i form av filmer, ljud och ljus – och det ryktas till och med om att du kan stöta på ett spöke här och var.

Annons

När: 24 oktober-1 november

Natt på Nordiska Museet i pestens tid, Stockholm

På museet kan det hända otäcka saker efter mörkrets infall. Nu härjar dessutom både pesten och spanska sjukan i lokalerna.

När: 50-minutersvandringar kvällstid 26-27 oktober.

Skånes Djurpark

Bjuder på en snällare men höstmysig tolkning av Halloween med pumpakarvning, trolljakt och marshmallowgrillning.

När: Helger i oktober samt 24 oktober-1 nov.

Universeum, Göteborg

Universeum antar Halloweenskrud och bjuder på såväl busiga shower som vetenskapliga mysterier.

När: 15 oktober-1 november med extra aktivitetsschema 25 oktober-1 november.

Foto: Tivoli/Kolmården

Annons