En del av

Forskare: Adhd kan kopplas till sockerkonsumtion

23 okt, 2020 
AvVivvi Alström
Hand i godisskål
Koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet och impulsivitet hänger ihop med vad man äter. Framför allt gäller det socker och mättat fett, visar ny svensk forskning.
Annons
3 tips på bra vanor för barn och ungaBrand logo
3 tips på bra vanor för barn och unga

Ungefär 5 procent av alla barn, och 2,5 procent av alla vuxna, har adhd. Det är inte klarlagt vad som ligger bakom tillståndet men det är till 70 procent medfött. I tidigare studier har man sett att äldre barn med adhd har lägre värden av stresshormonet kortisol än andra. Kortisol är viktigt för vår ämnesomsättning och har bland annat betydelse för regleringen av blodsockret.

Personer med adhd väljer kaloririk mat

Det kan vara en förklaring till att äldre barn med adhd oftare är överviktiga och att de gärna väljer kaloririk mat.

Det finns också studier som visar att barn med adhd konsumerar mer sockersötade drycker än andra. Det har lett till missuppfattningen att det är sockerintaget som orsakar symtomen och inte tvärtom: Sannolikt är det alltså själva tillståndet som gör att man har ett större sug efter sött.

Nu visar även en ny studie på vuxna med adhd att kosten kan ha en större betydelse än man tidigare trott.

Annons

– Vi ser en koppling mellan adhd och att äta mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt, säger Lin Li, forskare vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Det kan förklara varför människor med adhd har en högre risk att drabbas av sjukdomar som fetma. Studien visar att det går att koppla både hyperaktivitet och impulsivitet till matvanor – oberoende av ålder, kön och socioekonomisk bakgrund.

– Studien är första steget för att få en tydlig bild av hur adhd hänger ihop med matvanor. Vi kan inte visa att det finns ett orsakssamband, men de genetiska kopplingarna mellan egenskaperna ger belägg för framtida studier.

Nästan 18 000 vuxna tvillingar mellan 20 och 47 år deltog i tvillingstudien.

Foto: TT

Annons