En del av

Carolina Klüft: Så gör ni för att få in rörelse i familjen

07 apr, 2021 
https://image.motherhood.se/image-6747187?imageId=6747187&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Sandra Hiort
carolina kluft
Få barn rör sig tillräckligt, många äter för lite grönsaker och frukt och skärmtiden har ökat under coronapandemin, visar Generation Peps senaste rapport om barns fysiska hälsa. Vi bad Carolina Klüft om tips kring hur man hjälper barn göra mer hälsosamma val i vardagen.
Annons
Carolina Klüft ger oss 3 fakta från årets Pep-rapportBrand logo
Carolina Klüft ger oss 3 fakta från årets Pep-rapport

Bara två av tio barn rör sig så mycket som Världshälsoorganisationen rekommenderar, 60 minuter om dagen, visar Generation Peps årliga Pep-rapport 2021. Organisationen jobbar för barn och ungas hälsa.

Få barn äter också tillräckligt med grönsaker och frukt, visar rapporten, där man även ser att coronapandemin har påverkat barns mående negativt.

Pep-rapporten 2021: Skärmtiden har ökat i pandemin

– Drygt en femtedel har varit mindre aktiva under coronapandemin. För nästan en tredjedel har också skärmtid ökat under pandemin, det är något som vi även ser i andra studier. När aktiviteter blir inställda och man inte kan träffa vänner på samma sätt som innan kanske det blir så att man underhåller sig med skärmen istället, säger före detta elitidrottaren Carolina Klüft som idag jobbar som verksamhetschef på Generation Pep.

Annons

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Vill man som förälder skapa bättre hälsovanor för sin barn så menar Carolina Klüft att det är viktigt att vara en bra förebild.

– Säger man till sina barn att de bör äta grönt och inte gör det själv så kommer barnen att ta efter beteendet, inte lyssna på vad du säger. Man behöver inte göra så stora förändringar, fokusera på de enkla sakerna.

Carolina Klüft tipsar: Ha alltid grönsaker framme

Carolina tipsar om att till exempel alltid ha grönsaker framme på middagsbordet, att försöka äta näringsrik och bra mat.

– Ha nyttig mat hemma och kanske inte så mycket onyttig, då slipper du också lättare diskussioner om vad barnen ska äta.

Ett annat sätt är att försöka tänka på att få in små rörelsepauser i vardagen.

– Gå ut också, då blir det naturligt att man rör på sig. Kan man ta sig till och från förskola till fots till exempel så är det ett ganska enkelt sätt. Eller att gå till bussen när möjlighet finns.

Annons

Carolina har själv satsat på att ställa fram grönsakerna först på middagsbordet.

– Så kan de snacksas på innan middagen är klar. När det gäller fysisk aktivitet kan man också göra enkla saker hemma – som att hoppa på ett ben till tandborstningen, dansa eller leka en lek. Tänka på att få in mer rörelse i sådant som man ändå bara gör.

"Låt barnen få styra en stund"

Vill man uppmuntra sina barn att röra sig mer tycker Carolina också att man kan börja med att fråga hur de tänker.

– Prata med banen och låt dem komma med förslag, även väldigt små barn har idéer om vad de vill göra. Och uppmuntra dem att börja med det som de har driv i.

Ett annat effektivt sätt kan vara att låta barnen bestämma vad ni ska göra.

Det visar Generation Peps rapport 2021:

  • Bara två av tio barn rör sig så mycket som Världshälsoorganisationen rekommenderar.
  • Flickor rör sig mindre än pojkar från att de är sju år.
  • Vart femte barn rört sig mindre under coronapandemin.
  • Vart tredje barn har suttit mer vid skärmar under coronapandemin.
  • Ett av tio barn sitter stilla vid skärm fem timmar eller mer dagligen.
  • Bara ett av tio barn rör sig och äter så mycket som Världshälsoorganisationen rekommenderar.

Pep-rapporten ges ut årligen och är en undersökning kring barn och ungas fysiska hälsa. Rapporten bygger på svar från över 8 000 barn i åldrarna 4–17 år.

Källa: Pep-rapporten 2021

Annons

– Låt dem få styra en stund. Det kan blir riktigt bra träning för dig också. Plus att det blir kul att göra något gemensamt med barnen.

Carolina Klüft tipsar också om att du inte ska glömma bort din egen träning. Både för din egen och för barnens skull.

– Själv mår jag bra av att träna, det ger mig energi och jag får rensa tankarna. Det kan handla om att träna något jag gillar i tio minuter för mig själv men också att kuta runt och leka med barnen, springa hinderbana till exempel.

Även fem minuters rörelse betyder någonting

Än så länge tycker Carolina, vars barn är ett, tre och sex år, att rörelse kommer ganska naturligt.

– Vi har begränsad skärmtid för de äldre, den yngsta håller inte på med det alls än. Jag tror den stora utmaningen blir när de blir äldre. Då inbillar jag mig att det blir svårare att sätta gränser.

Något Carolina trycker på är att tänka på att göra träningen lustfylld, både för sig själv och när man vill uppmuntra barnen. För att vara en bra förebild.

Annons

– Alla ska förstås också utgå från de förutsättningar de har, det gäller att inte ställa kraven för högt varken på sig själv eller sina barn. Då kan det bli ångestfyllt och något man istället flyr ifrån. Men även fem minuters rörelse betyder någonting!

Foto: Benjamin Hailemarimam, TT

Annons