En del av

Har ditt barn fått löss? 7 bästa tipsen för att slippa krypen

25 sep, 2020 
Jenny Grundemark
Lussäsongen är här och det kliar som aldrig förr i barnens (och ditt eget) huvud. Vi efterlyste hacksen som gör att du slipper de vidriga små krypen. Här är enkla och smarta tipsen du inte vill vara utan.
Annons

Luskammen och lusmedlet kommer du inte undan om lössen väl fått fäste. Och då räcker det ofta inte med bara en behandling.

Men vad kan man göra i förebyggande syfte? Och finns det några metoder som biter extra bra på ohyran? Vi bad våra suveräna mammor i Facebookgruppen Motherhood om råd.

Sju bästa tipsen för att slippa löss

 1. Tvätta håret minst en gång i veckan och kamma håret med en fin kam med balsam i eller efter hårtvätt med spraybalsam så lossnar eventuella ägg lättare.
 2. Dela inte mössor eller utklädningskläder.
 3. Lavendelolja i hårfästet varje dag.
 4. En huskur som fungerar minst lika bra som de medel man köper på apoteket är äppelcidervinäger och kokosolja. Både miljövänligt och snällt mot håret.
 5. Om barnet har längre och tjockare hår är det bra att fläta håret när barnet är på förskolan. Gör det lättare att minska trassel också.
 6. Droppa lavendelolja på kudden. Det avskyr lössen.
 7. Använd mycket balsam. Då fäster inte lössen lika lätt.

Och OM ditt barn fått löss

Om lössen fått fäste behöver du behandla med en produkt som innehåller läkemedlet dimetikon. Dimetikon finns både som schampo, spray och lösning.

Se till att följa bruksanvisningen noga och upprepa behandlingen efter en vecka.

Barn behöver inte vara hemma från förskola eller skola om lössen har behandlats.

Fortsätt sedan att luskamma håret två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen.

Fakta om huvudlöss

 • Huvudlössen lever av människors blod.
 • De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna. Hårstråna behöver vara minst tre centimeter för att lössen ska trivas.
 • Lössen kan inte flyga eller hoppa.
 • Huvudlöss går att se med blotta ögat. De är två till tre millimeter långa. Färgen är grå, brun, svart eller röd om de har sugit blod. Unga löss kan dock vara små och svåra att upptäcka.

Källa: Vårdguiden

Annons