Barn som har satt i halsen? Så här gör du för att hjälpa

barn med mamma, rädding barn satt i halsen

Vi hoppas självklart att vi aldrig ska behöva använda kunskapen om hur vi gör när ett barn satt i halsen. Men som förälder är det skönt att känna sig förberedd ifall olyckan är framme.
Vi lät HLR-instruktören Jessica Nieminen från Hjärt-Lungfonden visa steg för steg hur du gör om något fastnat i halsen på ditt barn.

Det ger oss lugn som föräldrar att veta att vi är förberedda om olyckan är framme. Sätter vårt barn i halsen är det lätt att drabbas av panik. Därför lät vi HLR-insruktören Jessica Nieminen förklara och visa – steg för steg – hur man gör, så att du kan känna dig förberedd.

Så gör du om ett barn satt i halsen

Om ditt barn är under ett år ska du följa den här instruktionen istället. Men barn över ett års ålder ska du göra enligt följande:

1. Hosta

Börja med att be ditt barn hosta ordentligt. Om det inte funkar och det som sitter fast i halsen är kvar där, ska du börja med ryggslag och buktryck.

2. Ryggslag

Kommer inget upp ur halsen börjar du nu med ryggslag. Om barnet är litet ska du sitta på huk eller på en stol och luta barnet med magen nedåt, så att barnets bröstkorg kommer mot ditt lår/knä. Slå med handloven mellan skulderbladen 5 gånger.

Det kan kännas läskigt men slagen ska vara ganska hårda och bestämda. Ta i ordentligt och räkna gärna högt eller i huvudet: En. Två. Tre. Fyra. Fem.

3. Tryck i magen/buken

Om det inte kom upp ska du fortsätta med tryck i magen. Det kan du göra på barn över ett år.

Gör såhär: Gör en knytnäve av den ena handen, ställ barnet med ryggen mot din framsida. Är det ett litet barn kan du fortfarande sitta på huk eller på en stol. Placera knytnäven ovanför naveln men under revbenen. Lägg din andra hand ovanför knytnäven. Nu ska du trycka kraftigt inåt och uppåt 5 gånger. Räkna gärna.

4. Upprepa ryggslag och buktryck om det inte kommit upp

Fortsätt med proceduren om det fortfarande inte kommit upp. Fem ryggslag. Sitter det kvar? Fem buktryck. Och så vidare.

5. Blir barnet medvetslöst? Larma och gör hjärt- lungräddning

Larma 112 om det som sitter fast inte kommer upp och ditt barn har svårt att få luft. Tappar ditt barn medvetandet måste du göra hjärt och lungräddning för barn.

Det kan du läsa hur man gör här.

Fortsätt göra hjärt- och lungräddning tills att ambulansen kommer.

Här ser du HLR-instruktören göra ryggslag och buktryck på ett barn som satt i halsen:

1:43

Efter reklamen: HLR-instruktören: Så gör du om ett barn har satt i halsen

(1:43)

Foto: TT
Video/redigering/reporter: Katarina Mattson

Mer läsning för dig

Det här borde alla föräldrar veta om barn och drunkning