En del av

Uppfostra barn så att de kan säga nej

28 sep, 2021 
Lovisa Svedlund
barn som håller upp armarna och är stark
Är ditt barn en people pleaser som sätter högst på önskelistan att bli omtyckt och har svårt att säga nej? Här är 7 steg till att lära inkännande barn att sätta egna gränser och våga gå sin egen väg.
Annons

Kan du hjälpa mig med detta? Vill du leka med mig idag? Ska vi gunga istället för att leka din lek?

Att vara snäll vilja att andra ska tycka om en är i grunden en bra egenskap som vi gärna vill lära våra barn. Det gör att vi funkar socialt och får bra sammanhang.

Samtidigt behöver vi alla lära oss att säga nej och till en rimlig grad stå upp för oss själva.

Se också: Så pratar du med ditt barn om klimatet

Så Pratar Du Med Ditt Barn Om KlimatetBrand logo
Så Pratar Du Med Ditt Barn Om Klimatet

Att alltid vilja vara en people pleaser och lyda andras önskemål riskerar i längden att utplåna oss som individer, så det är viktigt att som barn förstå att man får säga nej.

Tycker du själv att det är utmanande att dra dina gränser gentemot andra? Då är det inte inte helt ovanligt att ditt barn tar efter.

Annons

Rätt och fel bara finns och beror inte på andras känslor

Vill du uppmuntra ditt barn att våga säga nej på ett hälsosamt och konstuktivt sätt?

En första sak att tänka på kan då vara att inte koppla samman olydnad med hur det får dig eller någon annan att må.

Försök fokusera din uppfostran på att vissa saker är fel och vissa rätt, bara för att det är så. Om ditt barn gör en felaktig handling behöver ni prata om varför det var ett misstag och hur man kan fixa det. Men försök undvika att säga att misstaget gjorde dig som förälder besviken, ledsen eller skadad.

Uppfostran ska med andra ord helst inte gå ut på att vårt högsta mål i livet är att behaga andras känslor.

barn med hund
Genom att lära ditt barn att vissa saker är rätt och fel i sig själv, blir det enklare att säga nej.

Ett exempel:

Ni kommer hem och ditt barn frågar om hen får ta mjölk ut kylen. Du säger att du snart ska hjälpa till men ditt barn är otålig och går till kylen ändå, med resultatet att mjölken snart är spilld över golvet.

Annons

Säg mindre gärna: Eftersom du inte gjorde som jag sa nu orsakade det att jag blir arg och att jag måste lägga massa tid på att städa här. Därför får du 15 minuter mindre skärmtid.

Säg hellre: Förstår du nu varför det var en bra idé att vänta på mig? Du är lite för liten för att hämta mjölk själv än och eftersom du inte lyssnade blev det såhär nu. Jag förstår varför du tänkte att det skulle hjälpa mig men ser du hur det snarare ledde till stök? Hur tycker du vi ska göra nu?

I det andra exemplet har du visat att något ibland måste rättas till om man det blir fel och hjälper samtidigt ditt barn att förstå varför din regel fanns om att inte hälla upp mjölk själv.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

7 saker som lär ditt barn att stå upp för sig själv

Här nedan listar vi ytterligare några korta saker att tänka på om du vill hjälpa ditt barn att bli en självständig och gränssättande person som inte styrs endast efter andras känslor.

1. Lär ut att säga förlåt – och förlåt ditt barn

Ganska enkelt egentligen! Visa att du uppskattar att ditt barn ber om ursäkt och att du förlåter barnet om hen har gjort något fel. Att inte bli förlåten kan leda till en känsla av att vara villkorligt älskad av dig som förälder. Att "vissa saker är oförlåtliga" kan leda till att ditt barn i all oändlighet känner att hen måste möta dina känslor och behov, och i förlängningen även andras.

Annons

2. Koppla inte ihop beteenden med hur det får dig att må

Som i exemplet med mjölken, vissa regler behöver vi lära oss för att det bara är så – inte för att vi ska ta hänsyn till andras känslor. Andras känslor kanske kommer med på kuppen men är inte orsaken till att vi korrigerar vårt beteende då och då.

mamma barn tillsammans
Uppmuntra självständighet hos ditt barn även om du inte alltid hade tänkt på samma sätt.

3. Undvik hot

Det här kan verkligen vara lättare sagt än gjort och ibland måste vi kanske hota med lördagsgodiset eller mindre skärmtid för att klara av stundens hetta.

Men en princip man kan ha i bakhuvudet är att hot kan förstärka barns vilja göra saker för att göra oss som föräldrar nöjda, snarare än för att det är bra. Det, eftersom ett hot är en direkt konsekvens som vi som föräldrar styr över.

Annons

Om ditt barn själv får styra sig till att välja det bra beteendet, lär sig barnet att det detta beteende "kommer inifrån" snarare än att det är ett villkor från dig.

Till exempel kan du testa belöning och att ligga steget före:

Om du visar att du kan vara riktigt duktig på mataffären nu kan du få göra den här roliga saken lite extra länge när vi kommer hem.

4. Uppmuntra egna idéer och självständighet

Du uppfostrar också en person som lär sig att lyssna till sig själv genom att uppmuntra hens självständighet. Några enkla saker att testa:

  • Be ditt barn komma med förslag på hur ni kan lösa olika situationer. Till exempel spilld mjölk på golvet eller båda syskonen vill använda samma leksak just nu.
  • Uppmuntra egenheter även om din lilla individs tankar och idéer inte alltid går i i linje med hur du tänker.

5. Uppmuntra ett bra försök – inte en bra prestation

En rimlig balans är såklart bra, men att uppmuntra ditt barn ger hen självförtroende. Och självförtroende behövs för att våga sätta gränser och säga nej.

Säg att du blir stolt och ser att ditt barn är duktig som försöker olika saker. Att försöka är det viktiga, resultatet är mindre viktigt.

Kom också ihåg att visa eller säga att du älskar ditt barn vad hen än presterar.

Annons

7. Alla kan inte gilla en och det är okej

En del av att vara en people pleaser är att man själv bara mår bra om andra gillar hur man är. Men det kommer tyvärr aldrig hända och att ha som högsta mål att vara omtyckt av alla kan därför vara utmattande och självutplånande i längden.

Förklara därför på ditt barns nivå att människor kan tycka olika och det är okej.

Till exempel:

Om någon i skolan inte verkar gilla dig tillbaka lika mycket som du gillar den kan det kännas tråkigt. Det är okej, släpp ut känslan av sorg eller ilska över att det är så. Samtidigt är det inte ditt ansvar att få den personen att gilla dig för den du är. Därför måste du ändå fortsätta att bara vara dig själv.

Foto: TT

Artikelinspiration: Wordfromthebird

Annons