En del av

Johan Anderblad: 5 tips på hur du får ditt barn att läsa

02 nov, 2021 
AvElisabeth Granseth
Johan Anderblad
Många föräldrar oroar sig för att deras barn läser för lite. Men hur får man sitt barn att vilja läsa mer böcker och hitta sin läslust? Läsinspiratören och författaren Johan Anderblad ger här sina bästa tips!
Annons

Enligt en rapport från Lärarstiftelsen framkommer det att Sverige ligger i bottenligan när det gäller barns lust att läsa. Rapporten bygger på Pisaundersökningens läslustindex för femtonåringar. Där framkommer det att över hälften av Sveriges femtonåringar bara läser om de måste.

Som förälder kan man oroa sig för att ens barn inte vill läsa. Så vad kan man göra för att stötta sitt barn i att hitta sin läslust?

Se också: Barnboksförfattaren Gunilla Bergström 1942-2021

Barnboksförfattaren Gunilla Bergström har gått bortBrand logo
Barnboksförfattaren Gunilla Bergström har gått bort

Johan Anderblad är inte bara känd från TV som den populära programledaren för barn. Han är också läsinspiratör och författare som skrivit flera böcker. Åren 2017- 2019 arbetade han som läsambassadör, ett uppdrag som utsågs av kultur och demokratiministern. Johan Anderblad brinner för att sprida läspepp och inspirera både barn och vuxna till läsglädje.

Annons

Johan Anderblads 4 bästa tips för att skapa läslust

Här är läsinspiratören Johan Anderblads bästa tips för att få ditt barn att vilja läsa mer böcker.

1. Ha fysiska böcker i hemmet

– Mitt första tips är att ha böcker framme i hemmet, det är något vi kan se från forskning att det gör skillnad. Plocka fram böcker och placera ut dem i exempelvis kök, vardagsrum och sovrum. Om man man inte vill köpa böcker, gå till biblioteket och låna. Det finns också väldigt mycket begagnade böcker att köpa secondhand. Jag har fått respons från tonårsföräldrar att det här tipset verkligen fungerar!

2. Förebilder är viktiga

– Det är jättebra om kändisar och influencers berättar om att de läser. Men det som påverkar mest och är det viktigaste för barnet är att ha förebilder i sin närhet, som föräldrar, kompisar och syskon. Om omgivningen läser blir det mer naturligt för barnet att läsa. Låna inte bara hem böcker från biblioteket till barnet utan låna till dig själv som förälder också.

Annons

3. Hitta rätt bok till rätt person

– Ge inte upp om barnet inte gillar böckerna som du har lånat eller köpt. Barnet har bara inte hittat rätt bok ännu. Prova fler böcker och testa vad som intresserar barnet. Fundera över vilka hobbys och intressen barnet har, fånga upp intressena i böcker, det finns enorma mängder med litteratur. Det gäller att hitta rätt bok till rätt person.

4. Inspireras av verkliga miljöer och koppla till böcker

– Många bibliotek är duktiga på att bygga mysiga och spännande miljöer från böcker. Det finns också en del lekplatser som inspireras av böcker. Om man leker på de platserna börjar barnen att känna igen karaktärerna och vill då läsa böckerna. Man kan också besöka museer och på så sätt hitta lusten att läsa om exempelvis dinosaurier.

5. Utgå från ditt barn

– Alla barn är olika. Som förälder oroar man sig lätt om barnet inte tycker om att läsa. Men våga lyssna på ditt barn vad som fungerar för er. Vissa barn gillar att göra läsbingon andra gör inte det. Lita på dig själv som förälder och utgå från ditt barn.

Foto: Ulrica Zwenger och TT

Annons