En del av

Julpyssel för barn: 19 enkla och roliga idéer

14 okt, 2020 
Lovisa Svedlund
Att pyssla i jul och advent är riktigt kul både med små och stora barn. Pappersfigurer, jultröjor, garn och naturmaterial. Här är 19 roliga idéer på pyssel att göra i jul.
Annons
Årets bästa julklappshack - så gör du när inte omslagspappret räcker.Brand logo
Årets bästa julklappshack - så gör du när inte omslagspappret räcker.

Vad kan vara mysigare än att dra fram pyssellådan med barnen när jul och advent närmar sig? Och att göra juldekorationer med barn kan vara enklare än man tror.

Mycket går att göra med sådant man har hemma – toapappersrullar, mjölkartonger eller en gammal tröja som man inte använder. Även garn, material från naturen och ätbara godsaker funkar fint till julpysslet.

Behöver du inspiration till årets julpyssel med små eller stora barn? Här har vi samlat 19 roliga idéer på vad ni kan hitta på när julen närmar sig.

Julpyssel med papper

Det är både kul och enkelt att använda papper till julpysslet. Toapappersrullar, papperstallrikar eller färgglada papper, bara att gå loss!

Tomtar av toapappersrullar

Julpyssel tomtar av toapappersrullar

De här roliga och enkla tomtarna är ett perfekt julpyssel för små barn. Lim, knappar, färgglada papper och vanlig bomull är det enda som behövs.

Annons

Julkort

Julpyssel med barn julkort

Julkort är också enkelt och kul att göra tillsammans med barn i alla åldrar. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Skriv ut mallar från nätet och klipp ut figurer, rita eller klipp och klistra med sådant som finns hemma. Världens finaste julklapp till nära och kära!

Rolig tomtetallrik

Julpyssel med barn papptallrik tomte

För småttingarna är den här mysiga tomten enkel och rolig att pyssla ihop. Papptallrik, färg, lim och vanlig bomull är det enda som behövs.

Annons

Julburkar

Julpyssel mjölkkartinger

Här har man använt mjölkartonger för att göra juliga burkar och behållare. Enkelt att göra och och snabbt resultat!

Papperkrans av händer

Julpyssel papper

Att använda sinnena och kroppen är kanske något av det bästa med att pyssla. Låt barnen rita av sina händer, klipp ut och sätt ihop till en fin papperskrans. Personligt och kul att ha på väggen, dörren eller kylskåpet till jul och advent!

Annons

Renar till granen

Juldekorationer renar

Med enkla pappersremsor och en häftapparat går det att göra de här roliga renarna. Häng i granen eller ställ på barnets rum!

Smällkarameller

Smälkarameller

Alla som sett och läst Astrids Lindgrens julhistorier vet att smällkarameller är ett riktigt klassiskt julpyssel! Lägg några lager silkespapper på varandra, vik dragspel i båda ändarna och spara en platt bit i mitten. Klipp remsor i dragspelsvikningen och rulla ihop med godis eller en toapappersrulle i mitten – klart!

Annons

Flätade hjärtan

Hjärtan flätade

Även klassiska fläthjärtan till granen är faktiskt enklare att göra än man tror! Använd gärna lite styvare papper i fina färger. Här finns en beskrivning på hur man gör.

Gör din egen jultröja

Jultröja pyssla

Roliga och galna jultröjor är riktigt kul att plocka fram i december. Det bästa är att det är superenkelt att göra alldeles själv! Använd textillim eller låt barnen sy fast roliga dekorationer på en tröja de inte använder längre – och vips har de juloutfiten klar! Kul att ha på julavslutning i skolan eller julafton.

Annons

Julpyssel med barn: garn

Garn är ett traditionellt och roligt material att använda till julpysslet både för små och stora barn. Här är två exempel på vad ni kan hitta på med garn!

Garntomtar

Julpyssel garntomtar

Klassiska garntomtar förekommer även de i gamla julfilmer. Superfina att hänga i granen eller dekorera hemmet med när julen närmar sig – och enkla att knyta ihop för lite större barn. Bilden är hämtad på bloggen Helenalyth som också beskrivit precis hur man gör.

Annons

Pompoms av garn

Julpyssel pompoms

Av garn kan man också göra roliga och enkla pom poms. Även detta ett superkul julpyssel för lite äldre barn. Här finns en beskrivning av hur du gör.

Julpyssla med barn: kottar och naturmaterial

Naturmaterial är både billigt och roligt att använda till julpysslet. Dessutom kan det vara kul att visa barnen att det går att göra roliga saker med sådant man inte bara köpt, utan som faktiskt finns helt naturligt. Kottar, kvistar och apelsiner är några saker ni kan pyssla med.

Annons

Julpyssel med kottar

Kottar julpyssel
Kottar julpyssel
Annons

Här har man målat på kottar så att de blir juliga och fina. Sätt fast kottarna i vit kristyr så bildar de roliga granar, eller sätt i en liten ståltråd så går de att hänga i granen. Enkelt och kul!

Torkade apelsiner

Apelsiner julpyssel

Apelsiner, kanelstänger och grankvistar är alla naturliga råvaror som doftar underbart till jul – och bra material att pyssla med. Stansa ut former av apelsin eller clementinskal, samt skär citrusfrukter i tunna skivor. Lägg på bakplåtspapper och torka på låg temperatur i ugnen – vips har ni ett fint pysselmaterial.

Annons

Stjärna av kvistar

Julpyssel stjärnor natur

Här har man använt kvistar från skogen och enkelt natursnöre för att göra juliga stjärnor. Fint och enkelt! Vill man göra stjärnorna vildare kan man använda glittertråd eller färgad ståltråd!

Ätbart julpyssel med barn

Det kan också vara kul att göra pyssel som går att knapra på. Här är några roliga idéer!

Kristyrdekorationer

Julpyssel kristyr

Klassiska kristyrfigurer med bokmärken är enkelt att göra. Köp färdig kristyr eller gör enkelt din egen med äggvitor, florsocker och ättika. Om du inte har bokmärken går det också bra att klippa fina bilder ur tidningar eller måla egna små teckningar att dekorera med.

Annons

Pepparkakor på klapparna

Julpyssel paket pepparkakor

Pepparkakor hör julen till och kan också användas till julpysslet! Låt barnen dekorera julklappar med figurerna.

Krans av pepparkakor

Julpyssel pepparkakor krans

Eller sätt ihop en fin krans av kakor tillsammans med barnen eller

Annons

Julpyssel för barn med glasspinnar

Glasspinnar finns att köpa i många hobbyaffärer och är en superbra bas att pyssla med. Här är några juliga idéer.

Änglar av glasspinnar

Julpyssel glasspinnar

Gör änglar, eller varför inte ett luciatåg, av glasspinnar. Enkelt limmar man ihop dem med trälim eller limpistol. Måla, dekorera med knappar, figurer och flörtkulor – klart!

Tomtepinnar

Julpyssel glasspinnar

Glasspinnar kan också användas till att göra roliga tomtar att hänga i granen. Med lite färg, bomull och ett snöre kan ditt barn enkelt pyssla ihop en sådan här!

Annons

Stjärnor och granar

Jupyssel glasspinnar

Här har man blivit riktigt kreativ med glasspinnarna. Gran eller stjärna, bara fantasin sätter gränser för vilka juliga figurer ni kan limma ihop med pinnarna!

Läs mer:

Annons