En del av

Läxhjälp till ditt barn — 4 alternativ för barn som behöver extra stöd

12 aug, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
pappa läser läxor med dotter
Terminen är snart igång och har du större barn väntar en del utmaningar när det kommer till skolarbete och läxor. Då kan det vara skönt att veta att det finns hjälp!
Annons
10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Läxor blir lätt en källa till både tjat och stress. Och en del barn behöver mycket stöd när det kommer till läxor och skolarbete. Kanske mer än vad föräldrarna har kapacitet till. Som tur är erbjuder både skolor och privata aktörer läxhjälp. Motherhood kikar närmare på de olika alternativen.

Läxhjälp för barn: 4 alternativ

Appar, studenter eller gratis volontärarbetet. Här är olika alternativ på stöd för barn och ungdomar som behöver lite extra stöd i skolarbetet.

1. Appar som erbjuder läxhjälp (Delvis gratis)

Idag finns en mängd appar som erbjuder möjlighet att öva och utvecklas i olika ämnen, till exempel matematik och språk. Ofta är apparna lekfullt och pedagogiskt utformade för att stimulera barnets nyfikenhet. De flesta appar har en prenumerationskostnad men ofta får man en gratis testperiod. Albert och Zcooly är exempel på appar som är framtagna efter läroplanen.

Annons

2. Röda Korsets läxhjälp (gratis)

Röda korset finns på flera ställen i landet och vad många inte vet är att de erbjuder gratis läxhjälp för både barn och studerande vuxna. Läxhjälpen leds av volontärer, är gratis och erbjuds på exempelvis bibliotek och skolor eller Röda korsets egna mötesplatser som finns över hela landet.

3. Studdy buddies eller privatlärare (Betalalternativ)

Det finns även flera företag som erbjuder läxhjälp i form av universitetsstudenter eller gymnasister, så kallade studdy buddies, som mot ersättning hjälper yngre barn med sina läxor och skolarbete. Det går att få hjälp i de flesta teoretiska ämnen men vanligast är behovet av stöd i matematik, enligt ett företag vi pratar med. Kostnaden ligger på cirka 350 kr i timmen.

4. Läxhjälp i skolan (Gratis)

Även många skolor erbjuder läxstöd efter skoltid. Då har eleven möjlighet att fråga läraren i det aktuella ämnet och arbeta med hemuppgifterna på plats i skolan. Ta reda på vilka dagar som just ditt barns skola erbjuder läxhjälp. Lycka till med studierna!

Foto: TT

Annons