7 lekar som gör bilresan roligare

glad familj åker bil
2:50

Efter reklamen: Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

(2:50)

Förberedda barn, välplanerade bad- och matpauser, skärmar, snacks och glassmutor är heta tips för en behagligare bilresa. För de minsta barnen kan det vara skönt att tajma in sömnen när ni åker och ha med russin eller ärtor att äta och pilla med en stund. För större barn är spel på surfplattan, film eller billekar med familjen ofta populärt. Här är sju av våra bästa lektips för sommarens bilturer.

1. Bilbingo

Hela familjen kan vara med och spela bilbingo. Ni kikar ut genom rutan och letar efter en röd bil, en cykel eller en älgskylt och fyller i bingobrickan. Den som först har en full rad ropar bingo! Här kan du ladda ner ett bilbingo och om du är pysslig kan du enkelt göra ett själv innan resan.

Två barn skrattar i bilen

För att variera leken, dela upp er i lag, exempelvis kidsen mot föräldrarna. Blir garanterat en succé.

2. Gissa-vem-jag-tänker-på

En variant av klassikern 20-frågor är en favorit i bilen. Ni turas om att tänka på en person, ett djur eller en sak och de som inte tänker ställer frågor för att gissa vem som gömmer sig i leken. Den som gissar rätt först har vunnit.

3. Fortsätt på berättelsen

Nästan alla i familjen kan vara med och leka fortsätt-på-berättelsen. Den första personen säger ”Det var en gång en flygande katt” (personen väljer själv vad berättelsen ska handla om). Därefter fortsätter nästa person berättelsen med en mening och sedan tar nästa person vid. Tillsammans berättar familjen en historia och ingen vet riktigt vart den kommer sluta. Spännande!

4. Musiktävling

Garanterad succé för hela familjen! En person är ansvarig och spelar låtar, de andra ska gissa låttitel och artist. Ni kan förbereda musiktävlingen dagen innan eller slumpa fram låtar från Spotify.

En familj sitter i bil

Tips! Varför inte ha ett tema på musiktävlingen? Exempelvis Astrid Lindgren eller filmmusik från 2020.

5. Norsk karaoke

Skattgaranti utlovas! Ni turas om att lyssna på musik med hörlurar på. Personen som lyssnar ska nynna (utan att sjunga) på låten som spelas och de andra i bilen ska gissa vilken låt det är. Svårare, och roligare, än man kan tro.

6. Vad finns i påsen?

Ta med en påse som det inte går att se in i och småsaker med varierad form och material. Lägg ner en sak i påsen i taget och låt barnen få känna, utan att se, på föremålet i påsen och gissa vad de känner på. Svårt, lite pirrigt och kul, vi lovar!

7. Ljudbok

Att lyssna på ljudbok högt i bilen är visserligen ingen lek, men något roligt att göra hela familjen tillsammans och som får tiden i bilen att gå snabbare. Är boken riktigt bra längtar barnen till att åka mer bil, win-win!

Foto: TT

Mer läsning för dig
Så gör du resan rolig för barnen – och dig själv
Semester på västkusten? 9 platser dit vi drömmer om att ta familjen
9 helt magiska badplatser med utlandskänsla – i Sverige