En del av

Mitt barn har inga kompisar – så hjälper du barn som inte har vänner

12 maj, 2021 
Lovisa Svedlund
Barn har inte vänner
Hur gör jag som förälder om mitt barn inte har några kompisar? Det kan vara oroande om det verkar som att dina barn inte har några vänner – samtidigt är det ibland svårt att veta vad man kan hjälpa till med. Här ger Maria Loodberg, sakkunnig på organisationen Friends, sina bästa tips på vad du kan göra.
Annons
Så hjälper du barn som inte har några vännerBrand logo
Så hjälper du barn som inte har några vänner

Det första vi kan tänka på som föräldrar om vi misstänker eller förstår att vårt barn inte har så många vänner, är att kolla av hur barnet faktiskt mår. Ligger oron över att barnet är ensamt hos mig, eller har också barnet en oro kring detta? Självklart är det alltid bra att ha sociala kontakter i sitt liv, men samtidigt finns idag också en stark norm om att man ska ha många kompisar som barn och ungdom, säger Maria Loodberg.

Men har vi försäkrat oss om att vårt barn trots allt vill ha fler vänner, finns några bra sätt att hjälpa till som vuxen!

– Det vi kan hjälpa till med som förälder är först och främst vårt eget agerande skulle jag säga. Att vi tittar lite inåt på hur mina egna sociala kontakter ser ut. Vad är det jag visar upp för barnet?

Maria Loodberg är sakkunnig på Friends.

Det behöver inte vara så att du själv har ett stort socialt kontaktnät för att ditt barn ska få vänner, utan det handlar snarare om att visa barnet hur man skaffar kompisar och nya kontakter. Har du själv visat hur man gör för att knyta kontakter?

Annons

– Fråga dig hur du visar för barnet att man skapar nya kontakter. Pratar du ofta med nya grannar? Hälsar du på folk omkring dig? Genom att göra sådana saker blir du en förebild där ditt barn lär sig hur man gör i kontaktskapande.

– Ni kan till exempel gå tillsammans till grannarna om ni är nyinflyttade och säga "Hej, jag är ny här!". Eller hälsa på andra vuxna i sociala sammanhang där ni är, och så vidare.

Hjälp ditt barn få vänner via intressen

Är dina barn i play date-åldern finns också några konkreta råd att testa:

– Kan du kontakta en annan förälder och skapa en play date där barnen får umgås på annat sätt än i skolan? Se om det kan gå att skapa ett forum där barnet kan knyta andra typer av relationer, som han eller hon kanske inte har möjlighet att knyta i skolan på samma sätt.

Så hjälper du ditt barn som inte har kompisar

  1. Börja med att undersöka om ditt barn faktiskt vill ha fler vänner, eller om det bara är du som förälder som tror eller är orolig för det.
  2. Om ditt barn önskar att hon eller han hade fler kompisar, är steg ett att vara en förebild själv. Visa ditt barn hur man skapar kontakter genom att själv hälsa på grannar, vara social och introducera dig och er för andra.
  3. Testa en aktivitet! Om ditt barn inte hittar kompisar i skolan kanske det är enklare på tennisen, handbollen, ridningen eller gitarrlektionen.
  4. Ordna en play date genom att kontakta en annan förälder. Fråga om ett annat barn ska hänga med er och simma eller spela boll, eller om någon vill hänga med ut i skogen.
  5. Umgås med ditt barn – där det finna andra barn. Visa att det är kul för dig att vara med ditt barn på badhuset, men som en bonus kanske det finns något annat leksuget barn ni kan lära känna där?
  6. Kontakta skolan! De kan hjälpa ditt barn hamna i nya grupper om du förklarar situationen.
Annons

Det kan också vara bra att hitta på saker tillsammans med ditt barn, ni två, som hjälper henne eller honom att få nya vänner. Visa att ni kan ha kul tillsammans men att det sådana tillfällen också finns möjlighet – och är okej – att hitta andra jämnåriga vänner.

– Säg, ”Nu följer jag med dig till fotbollsplanen och spelar lite boll, ska vi ringa någon som kanske vill möta oss där?”. Eller ring en annan familj och åk ut i skogen, eller vad det kan vara.

Andra forum där barn och ungdomar hittar nya vänner kan vara via intressen. Om du till exempel vet att ditt barn gillar att rida, finns det en chans att hen kan få testa på det och samtidigt träffa lite nya kompisar i ett stall?

– Hjälp till på det här sättet genom att skapa ett forum i aktivitetsgrejer där barnet får göra det som hon eller han vill, men också kan skapa nya kontakter i det.

Om ni gör saker tillsammans är det viktigt att du visar att du gärna vill tillbringa tid med barnet. Men som vuxen kan du samtidigt hålla lite utkik och uppmuntra barnet att prata med andra barn som är där ni är.

Annons

– Åk till en lekpark på andra sidan stan för att se om det finns lite nya ansikten där. Kanske finns där en grupp av barn i samma ålder, eller ett annat ensamt barn. Eller ser du en annan förälder med ett barn på simhallen eller var det kan vara, börja prata och hjälp till att introducera med ”Jag har ju en son i samma ålder...” och så vidare.

Skolan kan hjälpa

Det är också bra att kontakta skolan om du misstänker att ditt barn inte har några kompisar, eller vill ha fler vänner.

– Skolan har de pedagogiska redskapen till att hjälpa barnen få kontakter och bli vänner. Så du kan till exempel kolla med skolan hur de genom sina strukturer och i sin verksamhet skapar möjligheter för ditt barn att få vänner som hon eller han trivs med. Kanske kan de ändra om i grupper eller liknande, de är duktiga på sådant här!

Det är viktigt att komma ihåg att det, särskilt inte i skolan, ska ligga på barnet att hitta ett sammanhang som hen trivs med!

Foto: Unsplash, Friends

Annons