Regeringen vill införa mobilförbud i skolan – då kan det börja gälla

mobilförbud grunskolan

Mobilfritt på lektionstid som regel – och rektorn ska ha rätt att beslagta mobilen en hel dag, även på rasten. Det vill regeringen införa med en ny plan för att öka studieron i grundskolan.
–Det här tror jag är välkommet inte minst av många föräldrar. Det är så mycket tid i barnens liv som ändå spenderas vid en skärm eller med en mobiltelefon, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).
1:56

Efter reklamen: 8 härliga hemestertips

(1:56)

Lärare i grundskolan har idag inte rätt enigt lag att ta elevers mobiltelefoner i beslag i förebyggande syfte. De får bara ta mobilen från en elev om den används på ett sätt som stör undervisningen.

Nu säger regeringen att de vill ändra på lagen och göra mobiltelefonförbud till utgångspunkten under lektionerna i grundskolan. Det ska alltså alltid gälla mobilförbud under lektioner, såvida inte läraren aktivt ber eleverna använda telefonerna i undervisningssyfte om regeringen får som de vill.

Regeringen föreslår mobilförbud på lektioner

Det berättade utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff idag, där hon presenterade den regeringens nya nationella plan för skolans arbete med trygghet och studiero, där förslaget om mobilförbud ingår.

– För att elever ska lära sig mycket är det avgörande att de har goda förutsättningar att koncentrera sig på undervisningen. Därför föreslås att elevers privata användning av mobiltelefoner på lektionstid ska förbjudas, sa hon på presskonferensen.

lämna mobil till lärare

Idag kan lärare beslagta mobiler i grundskolan om den stör, inte i förebyggande syfte. TT

Idag har lärare som sagt rätt att frånta en elev telefonen om den stör. Men regeringen vill att utgångspunkten ska vara motsatsen.

– Man kan säga att vi vänder på kuttingen så att det blir tydligare för alla vad som gäller. Elever ska inte hålla på med sina mobiltelefoner på lektionstid utan ska koncentrera sig på undervisningen. Läraren slipper tjata och motivera varför mobiltelefonerna ska tas undan.

Då kan förbudet börja gälla

tYtterligare ett förslag i planen är att rektorn ska kunna besluta att beslagta en elevs mobiltelefon en hel skoldag, även på rasten.

–Det här tror jag är välkommet inte minst av många föräldrar. Det är så mycket tid i barnens liv som ändå spenderas vid en skärm eller med en mobiltelefon. Så ju mer barnen kan vara ute och leka, prata med varandra, i skolan och på på rasterna, under lunchrasten, desto bättre, säger utbildningsministern på presskonferensen.

Nu ska den nationella planen där förslaget om mobilförbud i grundskolan ingår skickas ut på remiss, och planen är att lagarna ska finnas på plats till höstterminsstarten 2022.

Lärarförbundet tveksamma

Lärarna är, enligt lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, inte helt eniga med regeringen att detta är rätt väg att gå för att få studiero i skolan.

Många lärare vet redan idag – och utnyttjar sin rätt – att de kan beslagta mobiltelefoner om de stör undervisningen, säger hon in en intervju med TV4 Nyheter.

– Det lärarna snarare vill se är ökade resurser för att få rätt att sätta in särskilt stöd, minska elevgrupper, se till att det anställs andra yrkeskategorier som kan både avlasta och komplettera lärarna runt eleverna på och mellan elever. Men det är klart, de åtgärderna kostar ju pengar. Ett mobilförbud är gratis, säger Johanna Jaara Åstrand vidare till TV4.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Ska (och får) jag kolla mitt barns mobil? – experten svarar
5 tips hur du gör sociala medier mer säkert för barnen
ROFL, BRB och IMO – har du koll på nätspråket?