Därför tror forskarna att fetma hos barn ökar

överviktig pojke

Barnfetma ökar och något måste göras, menar en grupp forskare i ett reportage från Sveriges Radio.
0:50

Efter reklamen: 7 Kostråd som inte är så hälsosamma

(0:50)

Man räknar med att mellan 5 och 10 procent av alla barn har sjuklig övervikt, det vi kallar fetma. De drabbade barnen lider ofta av både fysisk och psykisk ohälsa, mobbning och problem i skolan.

Fetma blir allt vanligare hos barn

Såväl vuxna som barn behöver röra på sig och äta hälsosam mat. Och trots att barnfetma blivit allt vanligare finns inga riktlinjer för hur de här barnen bör behandlas och bemötas inom sjukvården, något som uppmärksammas i ett reportage i Vetenskapsradion/SR.

Erik Hemmingsson är en av forskarna i reportaget. Han menar att övervikt har med både livsstil och miljö att göra.

— Jag skulle säga att skräpmaten och den här väldigt processade maten som inte innehåller någon näring utan väldigt mycket kalorier är är en nyckelfaktor, men också sociala faktorer där vi lever med mer stress.

Mycket tyder också på att de här barnen rör sig för lite, men där visar forskningen inte lika tydliga samband som maten och inte mist: mängden mat.

Hur hjälper man att överviktigt barn?

Det är ofta svårt att komma till rätta med fetma och det blir inte lättare av att det finns en stark stigmatisering kring övervikt, säger forskarna i reportaget. Överviktiga behandlas inte på samma sätt som normalviktiga patienter.

Botmedlet är att äta bättre och oftast mindre. Låter enkelt men när det gäller barnfetma måste hela familjen involveras och rotade vanor brytas.

— Behandlingen går ut på att man måste förändra ett beteende. Det handlar inte bara om att de här barnen som har fetma äter för mycket godis, läsk och chips, utan det kan faktiskt vara mängden mat, säger barnmorskan och forskaren Pernilla Danielsson Liljekvist.

De här föräldrarna behöver ofta ett stort stöd genom nya matvanor och kostråd. Att neka ett hungrigt barn mat går emot alla våra instinkter.

Ett annat viktig sätt att bemöta problemen är att prata öppet med barnen. De är ofta smärtsamt medvetna om sin övervikt och bör involveras i familjens planer, även om ansvaret givetvis ligger hos föräldrarna.

Foto: TT
Källa: Vetenskapradion/Sveriges Radio

Mer läsning för dig

Skärmtid för lite äldre barn? Här är rekommendationerna för barn 6-12 år

"Barn blir hyperaktiva av socker" — 5 myter om barn och socker

Så påverkas bebisen i magen av din kost under graviditeten