En del av

Picknickmat till barn – nyttigt och gott till skolan eller utflykten

18 feb, 2021 
Lovisa Svedlund
Behöver du idéer på bra picknickmat till barn? När barnen ska ha med utflyktsmat till skolan eller ni gör en egen picknick är det skönt om maten både är enkel, ganska nyttig – och framförallt är god.
Här ger vi några bra tips och idéer som funkar både sommar och vinter.
Annons
5 enkla tips för att ge barn bra matvanorBrand logo
5 enkla tips för att ge barn bra matvanor

Bra picknickmat till barnen får gärna vara enkel att slänga ihop, såväl om den är till skolans utedag eller till er mysiga utflykt på helgen eller lovet.

Det tycker barndietisten Sara Ask som Motherhood pratat med.

– Det får gärna vara gott, enkelt och helt okej nyttigt! Frukt och grönsaker i olika färger, skurna i bitar aptitligt och lätta att greppa är bra. Men även matiga mackor, drickyoghurt, kokt ägg eller korv i mattermos, tipsar hon.

Matsäck till barn – expertens tips

Mattermos är en bra investering om dina barn gillar att få varm mat på utflykten. Och den kan användas till mer än korv.

Annons
Sara ask jobbar som barndietist. Foto: Fotograf Jan-Åke Eriksson

– För den som gillar soppa kan en lite krämigare variant vara värmande och god att ha med i termos, säger Sara Ask.

– Pannkaksrullar, piroger och pastasallad är också enkelt att ha med. Och en flaska vatten som fått ligga i frysen under natten innan så att det finns något kallt att släcka törsten med.

Förutom termos kan det också hjälpa att packa picknickmat i en matlåda med flera små fack. Det kan göra småplock av frukt, grönsaker och annat ännu roligare och mer aptitligt för dina barn att knapra på.

Annons

Picknick med barn – 7 enkla idéer

Är det dags att packa matsäcken för en härlig skidtur eller dag på stranden, men men inspirationen tryter?

Här har vi samlat några riktigt goda, lättlagade och lättpackade matsäckar att ta med. Varsågod att kopiera det som du tror att dina barn kan gilla!

1. Matig macka, yoghurt och frukt

Här har man använt precis en sådan matbox uppdelad i fack. Och vilket barn hade inte gillat att mumsa på de här matiga mackorna, med små smakbitar av frukt och bär till dessert? Ett av facken rymmer även lite yoghurt, som Sara Ask tipsar om.

Annons

Känns det smidigare funkar färdig drickyoghurt på flaska från affären precis lika bra.

Korv med bröd och matigare tillbehör

Foto: Thetravelhackinglife

Gör över öppen eld på helgutflykten eller koka och släng ner i en termos. Korv med bröd kan dessutom kompletteras med enkla och matiga tillbehör. Några grönsaksstavar att lägga på korven, eller som här en härlig röra med hackade grönsaker.

Funkar lika bra med köttkorv och vegetarisk korv.

3. Pannkakor och frukt

Att steka pannkakor är supergott till utflykten även om det ibland känns lite meckigt att göra. Amerikanska pannkakor kan vara en bra variation, de är ofta lite enklare att steka och resulterar i mindre mumsbitar, enkla att äta med handen.

Annons

Komplettera med lite frukt vid sidan så har ni kidsen en näringsrik måltid.

4. Pastasallad och plock

Även pastasallad till picknicken tipsar Sara Ask om. Här har man kompletterat med lite frukt och grönt i enkla smakbitar. Enkelt och gott!

5. Omelett och matmuffins

Ägg är superbra att använda i barnens utflyktsmat. Har du ett barn som inte är förtjust i kokt ägg, går det precis lika bra att göra en liten ungsomelett eller paj med äggstanning. Även matiga muffins fyllda med grönsaker och pizzabullar är bra utflyktsmat att göra i ugnen.

Annons

6. Piroger

Piroger kan man fylla med både grönsaker, ost och kött och brukar gå hem hos barn. Köp färdig deg eller gör egen om du känner att tiden finns.

7. Matiga wraps på tunnbröd

En riktigt enkel macka som man kan göra matig är wraps. Använd tortillabröd eller tunnbröd. Fyll med goda pålägg och grönsaker och du du kommer definitivt få glada och mätta barn.

Foto: TT

Annons