En del av

Rasistisk mobbning vanligast visar Friendsrapporten 2021

12 aug, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
ensam pojke i en skolkorridor
Friends årliga kartläggning av mobbning i barns liv visar på att kränkningar kopplade till etnicitet är den vanligaste grunden för trakasserier av barn i både mellan- och högstadiet.
Annons
Det här gäller när skolan öppnar efter sommarenBrand logo
Det här gäller när skolan öppnar efter sommaren

Skolstart kan ge pirr i magen men för vissa också ont i magen. Mobbning och trakasserier är tyvärr vardagsmat för många barn. Årets Friendsrapport visar till exempel att de vanligast förekommande trakasserierna bland elever som har uppgett att de är utsatta för kränkningar på mellan- och högstadiet, är kopplade till etnicitet.

Den rasistiska mobbningen ökar

— Det handlar om att barn idag känner sig otrygga på grund av sin etnicitet, säger Maja Frankel, generalsekreterare på Friend, i ett inslag i Nyhetsmorgon.

Hon berättar att de senaste årens rapporter från Friends visat samma sak och att någon förbättring inte sker. Mobbningen visar sig i form av trakasserier, glåpord, "skämt", utfrysning och till och med våld baserat på barnets etnicitet.

Annons

Rasism är vanligaste grunden för trakasserier

Elever på mellan- och högstadiet som har uppgett att rasism är den vanligaste grunden för trakasserier.

22 % (Åk 3–6)

16 % (Åk 6–9)

Källa: Friendsrapporten 2021

Saknar vuxnas förtroende

Själva grundproblemet med mobbning är att den sker utanför de vuxnas sfär och att förtroende saknas för att barnen ska berätta om problematiken för en lärare eller anhörig.

Ska en förändring ske måste vi börja arbeta förebyggande, innan något ens har hänt, menar Maja Frankel.

— Att få slut på rasism bland barn och unga kräver krafttag från hela samhället. Men det börjar med att var och en erkänner rasismen och skaffar den kunskap som behövs för att prata om och agera kring det.

Foto: TT

Källa: Friendsrapporten 2021, TV4 Nyhetsmorgon

Annons