Rekordstor andel barn smittade av corona – det är förklaringen

barn hemma och är sjuk
1:15

Efter reklamen: Coronavaccin effektivt för gravida

(1:15)

Artikeln är uppdaterad 27 april 2021.

De senaste veckorna har personer i de yngsta åldrarna i Sverige fått nya rekordhöga noteringar när det gäller coronasmitta.

I den senaste veckorapporten från Folkhälsomyndigheten, publicerad 23 april 2021, kunde man konstatera att mellan vecka 14 och 15 ökade antalet nya fall i åldersgrupperna 10–19 år (ökning 12 procent) och 0–9 år (ökning med 10 procent. Ökningarna är statistiskt säkerställda.

I samma rapport konstaterar myndigheten att flest antal nya fall av smitta nu återfinns i gruppen 10–19 år.

Tittar man hela vägen på åldrarna 5 år till och med 19 år, var antalet nya fall av smitta högst bland 18-19-åringarna och lägst bland 5-9-åringarna. I texten påminner myndigheten om att det som gäller för förskolebarn nu är att stanna hemma om de har symptom, men utan provtagning.

De allra minsta barnen 0-4 år har därför ingen hundraprocentigt tillförlitlig statistik (den turkosa linjen i botten) eftersom man inte vet hur många här som faktiskt har konstaterad smitta.

Incidens av bekräftade fall per vecka och åldersgrupp (fall per 100 000 invånare), för personer upp till 19 år, vecka 30 år 2020 till och med vecka 15, år 2021. Grafik: Folkhälsomyndigheten

Fler barn smittad av brittiska mutationen

Så hur ska man förstå siffrorna?

Dels ska man komma ihåg att allt fler barn i de äldre åldrarna testar sig sedan rekomendationera ändrades till att barn över 6 år ska testa sig vid symptom.

Dels är förklaringen också att den brittiska virusmutationen är störst i Sverige just nu, och den är mer smittsam än tidigare versioner av viruset.

– Det viruset är väldigt smittsamt och medan barnen under första och andra vågen blev lite mindre smittade av de ursprungsvarianter som fanns då, blir barnen också väldigt lätt smittade av den här brittiska varianten, säger Hans-Gustaf Ljunggren professor i infektionsmedicin till Nyhetsmorgon.

Viruset smittar vuxna och barn på samma sätt, men barnen var alltså inte lika känsliga mot tidigare variant.

”Pandemi i pandemin”

Den nya mutanten av viruset sprider sig betydligt lättare än tidigare varianter, påpekar professorn. En anledning till att det, efter spridningen av den, börjat talas om en "pandemi i pandemin".

Även mellan vuxna sprids den lättare än tidigare varianter, och därför är det fortfarande viktigt att alla är försiktiga.

– Vi ser att den brittiska mutanten beter sig annorlunda, den är betydligt mer smittsam än de tidigare varianterna. Så vi måste vara väldigt mycket mer försiktiga nu. Vi ser också i den vuxna befolkningen att vuxna blir sjukare av den brittiska varianten, och blir sjuka längre ner i åldrarna.

Foto: TT, Folkhälsomyndigheten

Källor: Nyhetsmorgon, Folkhälsomyndigheten

Mer läsning för dig
Gravid under corona: Det här gäller för partnern på förlossningen
Vågar man boka resa i sommar? Så säger experterna
Semester med barn – 14 kul aktiviteter att göra på sommarlovet 2021