En del av

Roliga lekar till festen? Inspireras av SVT-programmet Bäst i test

02 mar, 2022 
Jennie Sandberg
babben larsson och david sundin från SVT-programmet Bäst i testS
Letar du lekar till barnkalaset eller midsommarfesten? Här är roliga nyheter för både barn och vuxna inspirerade av härliga flamsprogrammet Bäst i test.
Annons
Allsång på Skansen 2021 – här är alla artisterBrand logo
Allsång på Skansen 2021 – här är alla artister

Lekar är perfekt när både barn och vuxna vill ha kul. Men vad kan man göra mer än hoppa säck, klassisk 5-kamp och sega musikquiz? Överraska sällskapet med inspiration från tävlingarna i hyllade tv-programmet Bäst i test från SVT, där Babben och David Sundin fått både deltagare och publiken i studion och tv-soffan att vika sig av skratt!

Fixar dina egna Bäst i test-tävlingar till festen

Gör så här:

Skriv uppdraget utförligt på ett papper. Detta ska sedan deltagarna läsa en och en, eller i grupper om ni är många. Ni kan också låta varje grupp delta med en person i varje gren och räkna ihop poängen per lag när sista grenen är avklarad.

Obs! Kom i håg att uppdraget ibland ska tolkas bokstavligt men ibland mellan raderna, så att roligt med fullt tillåtet fusk kan uppstå.

Så leker ni ”Kasta och fånga” från Bäst i test

Inspirerad av säsong 4 och avsnittet där Nassim al Fakir gästade programmet kan ni köra ”Kasta och fånga”.

Annons

Du behöver:

  • En rockring eller ett rep/markering i marken där den tävlande ska stå.
  • Ett antal valfria objekt som ska kunna kastas, som bollar, ballonger, hinkar, gosedjur etc.
  • Eventuellt något som den tävlande kan fuska eller kreativt lösa uppdraget med.

Instruktion:

Ställ dig i ringen med valfritt föremål. Kasta det sedan så långt du kan och fånga det innan det nuddar marken. Den som får föremålet så långt i från ringen som möjligt, utan att det nuddar marken, vinner. Du har 90 sekunder på dig och din tid börjar nu.

Så leker ni ”Badbollsjävlar” från Bäst i test

Från säsong 4 finns också denna klassiker, där deltagarna ska föra en badboll genom en snitslad bana med hjälp av en vattenslang. En utmaning som bjöd på en hel del frustration.

Du behöver:

  • En snitslad bana med start och mål.
  • En vattenslang
  • Olika storlekar på badbollar så deltagaren kan välja

Instruktion:

Välj en av badbollarna och ställ dig vid startlinjen. Med hjälp av vattenslangen ska du följa banan och föra bollen från start till mål. Den som lyckas på kortast tid vinner. Din tid börjar nu.

Så leker ni ”Förändra dig i farten” från Bäst i test

Vårens sjunde avsnitt utmanade deltagarna i att klä ut sig på extremt kort tid, under en hissfärd närmare bestämt. Inspireras av tidspress och kreativitet, att låta de tävlande genomgå så stor förändring genom att gå runt huset, in och ut ur ett rum osv ger precis samma roliga och svettiga effekt!

Annons

Du behöver:

  • Ett tydligt start-stopp för deltagaren, exempelvis en garderob, en rutt runt huset eller en hissfärd
  • Mängder av material att klä om eller klä ut sig i, kjolar, byxor, peruker osv
  • En mobilkamera som förevigar före och efter-resultatet.

Instruktion:

Vem är du egentligen? Här ligger plagg, peruker och diverse saker som kan hjälpa dig få en ny stil och ett helt nytt utseende. Börja din förvandling, men gör det snabbt – och visa ditt färdiga resultat på (infoga valfritt) sekunder. Jag väntar på andra sidan och din tid börjar nu. Den som genomgått störst förändring vinner.

Andra lekar från Bäst i test att inspireras av

Korv eller finger?

Förse deltagarna med ögonbindel och låt dem peta på varandra med antingen en korv eller ett finger. Den som gissar rätt får poäng.

Rulla toapapper

Låt deltagarna ställa upp sig på rad med varsin toarulle. Ge sedan uppdraget att rulla ut den så långt de kan utan att kliva över en viss gräns. Låt sedan det riktiga uppdraget börja med att rulla in pappret, snabbast vinner!

Memorera kort

Ge deltagarna en kortlek och låt dem memorera den under en minut. Den som kan återge ordningen på flest kort vinner.

Lista ut ordet

Låt deltagarna följa en bana med ledtrådar till olika stationer, på varje station finns en bokstav som i slutändan bildar ett ord. Den som skriver ordet snabbast vinner.

Foto: SVT

Annons