En del av

Ronja Rövardotter blir ny tv-serie på Viaplay

06 sep, 2021 
Jessica Rådne
Jessica Rådne
Fotograftt
ur filmen ronja rövardotter från 1984
Astrid Lindgrens älskade karaktär Ronja Rövardotter får nytt liv i en tv-serie på Viaplay. Då släpps avsnitten.
Annons
Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böckerBrand logo
Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böcker

För 30 år sedan släppte den framlidne barnboksförfattaren Astrid Lindgren boken om Ronja Rövardotter. Sagan om dottern till en rövarhövding filmatiserades tre år senare, 1984, i regi av Tage Danielsson.

Nu ska berättelsen få nytt liv igen, den här gången i form av en serie på Viaplay.

Ronja blir en fantasyserie för hela familjen

Nyinspelningen av Ronja Rövardotter går under arbetsnamnet Ronja och beskrivs som en fantasyserie för hela familjen. Den produceras av Filmlance, Nent och Astrid Lindgren AB.

– Berättelsen om Ronja är en tidlös historia om kampen för att hitta sin egen plats i världen, att gå sin egen väg och vara sin egen person, säger producenten Mattias Arehn från Filmlance i ett uttalande.

Annons

För regi står Lisa James Larsson, aktuell med Hjerson på TV4, och för manus står Hans Rosenfeldt som tidigare skrivit till hyllade tv-serien Bron.

Ska hålla internationell nivå

Filippa Wallestam, innehållschef på Nent, menar att serien om Ronja Rövardotter ska hålla även internationellt.

– Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och dess underliggande teman om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta än i dag, säger hon, och fortsätter:

– Det är ett sant privilegium att arbeta med det här kreativa teamet av högsta klass för att ta Ronja till tittare runtom i hela världen.

För Expressen berättar manusförfattaren Hans Rosenfelt om uppdraget.

– Jag känner att ansvaret ligger i att leverera så att folk känner: ”Det här är minst lika bra som filmen”. Vi har definitivt en budget som kommer kunna göra det här till en globalt gångbar serie.

Då släpps Ronja på Viaplay

Johan Palmberg, Astrid Lindgrens barnbarnsbarn, hoppas på att serien kommer möta publikens förväntningar.

– Det är svårt att säga om folk kommer bli arga eller inte. Det är lite så med Astrid ofta, när något nytt ska göras blir folk lite: ”Åh nej!”. Man måste våga lite också för att det ska hända nytt och hålla liv i historierna.

Serien Ronja kommer släppas i tolv avsnitt fördelat på två säsonger. Premiären är planerad till 2023.

Foto: TT

Annons