En del av

Så får du dina barn att äta nyttigare

26 jun, 2015 
Malin Karlberg
Barn med äpple vid munnen.
Goda matvanor bör grundläggas tidigt. Så här får du barnen att äta sundare mat!
Annons

Övervikt är ett växande folkhälsoproblem, inte bara bland vuxna. Studier har visat att mellan 15 och 20 procent av svenska 10-åringar är överviktiga. Vill du få dina barn eller barnbarn att äta nyttigare? Testa de här knepen!

Var en god förebild

Du kan inte förvänta dig att barnen ska få sunda vanor om du själv dricker läsk till maten eller äter lösgodis framför TV:n. Börja alltså med att syna dina egna matvanor och föregå med gott exempel.

Bättra på grönsakernas varumärke

Barn kan luras att äta 35 procent mer grönsaker om dessa fått roliga namn, så som Röntgensyns-morötter och Humle Dumle-ärtor.

Servera frukten i färgglada skålar

Skolbarn åt i en undersökning dubbelt så mycket frukt när den serverades i en färgglad skål än när den låg i en metallskål.

Gör den hälsosamma maten lättillgänglig

Låt sunda matval stå framdukade och nära till hands, medan onyttigare mat är mer svårtillgänglig. MåBra:s träningsprofil Leila Söderholm brukar ställa fram ett fat med frukt, nötter och grönsaker som mellanmål till sina barn. Då blir det enklare för barnen att äta av det än att till exempel rosta mackor och bre marmelad på.

Säg inte att det är nyttigt

Studier har också visat att barn är mindre benägna att äta grönsaker och andra hälsosamma livsmedel om vi påpekar hur nyttiga de är. De äter mer om vi bara dukar fram maten utan att kommentera den.

Foto: TT

Källor: huffingtonpost.com & DN.se

Annons