En del av

Så mycket får barn i veckopeng och månadspeng 2020 – ålder för ålder

30 nov, 2020 
Lovisa Svedlund
Barn som sparar pengar
Hur mycket får barn i olika åldrar egentligen i veckopeng? Här är färska statistiken på hur mycket barn i olika åldrar får i veckopeng eller månadspeng.
Annons
5 favoritmammor från tv och filmBrand logo
5 favoritmammor från tv och film

Det kan vara svårt att veta vilken nivå man ska lägga sig på när man bestämmer hur mycket pengar barn ska få i veckopeng. När ska de börja få hela studiebidraget? Hur mycket ska de få av barnbidraget? Vem av er ska betala för vilka saker?

När man sätter ner foten för vilken nivå som ska gälla hemma hos just er, kan det därför vara skönt att veta hur det faktiskt ser ut i stort. Hur mycket pengar får barn varje vecka, eller månad, av sina föräldrar?

I en statistik gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank tillfrågades över 1000 familjer under oktober 2020 om hur vecko- eller månadspengen ser ut i deras familj. Baserat på det kan har kan man se hur snittet ligger i hela landet.

Så mycket får barn 7-11 år i veckopeng 2020

Undersökningen visar att 7 av 10 barn får pengar i form av vecko- eller månadspeng av sina föräldrar.

I de yngre åldrarna, mellan sju-elva år är det vanligast att man får bidraget i form av veckopeng. Genomsnittet ligger då på 20 kronor i veckan när man är sju år, 30 kronor i veckan när man är nio år och 40 kronor i veckan när man är elva år.

Annons

Så mycket får barn 12-18 år i månadspeng 2020

I ålder elva-12 år går de flesta över från veckopeng till månadspeng.

11-åringarna får i snitt 160 kronor i månadspeng,13-åringarna får i snitt 250 kronor i månaden i månadspeng. När barnet kommit upp i 15 års ålder ligger snittet på 500 kronor per månad och i åldrarna 16-18 år är nivån ganska stabil på omkring 1000 kronor i månaden.

I undersökningen har man också frågat föräldrarna hur ofta det uppstår konflikter om pengar. Nästan 8 av 10 (76 procent) föräldrar till barn i åldrarna 11-18 år tycker inte att det uppstår konflikter om pengar.

En annan fråga man ställde var om barnen hjälper till med saker hemma för att få pengar. Vanligast att hjälpa till mot betalning var det för barn i åldrarna 10-12 år. Nästan 3 av 10 (28 procent) hjälpte till med sysslor i hushållet för att tjäna ihop egna pengar.

Foto: TT

Annons