En del av

Så spelar du julklappsspelet och andra jullekar

13 nov, 2020 
AvLinn Seipel
flicka glad på julafton, med julklappar
Julklappsleken, julklappsspelet eller paketleken? Kärt barn har många namn – och oavsett vad man kallar det har julspelet/leken blivit ett allt populärare sätt att genomföra den årliga julklappsutdelningen på. Här är tre förslag på jullekar för familjer med barn i alla åldrar.
Annons
Årets bästa julklappshack - så gör du när inte omslagspappret räcker.Brand logo
Årets bästa julklappshack - så gör du när inte omslagspappret räcker.

Efter år av maniskt julshoppande verkar allt fler tröttna på konsumtionshetsen. Julklappsleken är ett superbra alternativ när man inte riktigt orkar (eller ser meningen med!) att köpa presenter i det blinda till hela tjocka släkten.

Vi har sammanställt reglerna för det klassiska julklappsspelet, det vill säga originalet - tärningsleken, men också kastat in andra varianter som passar för barn i alla åldrar.

1. Tärningsleken – den klassiska

Det här behöver du:

  • En vanlig tärning
  • Något att ta tid med, förslagsvis en mobiltelefon
  • Minst en julklapp per deltagare

Så här gör ni:

1. Bestäm innan julafton hur många julklappar som varje deltagare ska ta med, samt runt vilken summa varje paket. Försök(!) köpa prylar som skulle kunna uppskattas av alla deltagare.

2. Samla alla paket på ett bord i mitten.

3. Yngst i sällskapet börjar med att slå tärningen. Nummer 1 och 6 innebär att man får ta ett paket, resterande nummer får man inget paket på. Detta upprepas tills att alla paket är utdelade.

4. Ställ tidtagaren på ungefär 10 minuter och fortsätt under tiden med samma procedur som ovan. Observera att det kan behövas mer tid om ni är många, och att klockan ska hållas dold för alla medspelare.

Annons

5. När tiden är slut är leken över och dem som sitter med klappar framför sig kan klassas som vinnare!

Alternativ till tärningsleken om man vill att alla ska få paket

Om ni spelar med små barn som kanske kan tycka det är lite jobbigt att bli utan paket kan man köra med reglerna att de med många paket i slutet av spelet måste välja någon med inga eller få paket att ge ett av sina paket till. Detta upprepas till alla vid bordet fått ett paket.

Ett supermysigt och omtänksamt alternativ till tärningsleken

Efter avslutat spel så ska deltagarna i tur och ordning ge bort ett eller flera av sina paket till personer runt bordet. I samma veva som man gör det ska man motivera varför man tycker att just den personen förtjänar en present. Kanske har någon varit extra hjälpsam eller omtänksam på ett sätt som man kan ta tillfälle i akt att uppmärksamma. Ett fint sätt att visa barnen hur fint det kan vara att dela med sig.

Annons

2. Fiskedamm – för de allra yngsta

Tärningsleken kan kanske bli intensiv för våra allra minsta. Då kan en fiskedamm vara lagom spännande. Det enda du behöver är ett träskaft, snöre och klädnypa. De flesta barn förstår också snabbt hur det går till och blir lika glada varje gång de får något från bakom skynket. Om man törs kan man som lekledare variera att knäppa på små julklappar med något tokigt – exempelvis en toarulle eller plastbajskorv.

3. Skattjakt – för våra tweenies

Barn i skolåren brukar ofta uppskatta en skattjakt, speciellt om julfirande inkluderar många barn, så att de kan leta ihop, alternativt tävla emot varandra. Förberedelserna är få, och det enda du egentligen behöver göra - utöver att gömma klapparna - är att rita en enkel karta som beskriver vart dem ligger gömda. Vill man ge lite extra ledtrådar kan man notera ut om paketet ligger ”fågel, fisk eller mittemellan”.

Annons