En del av

10 saker du inte visste om löss

12 dec, 2016 
Vivvi Alström
Det visste du inte om löss.
Efter loven börjar spridningen av löss att ta fart igen. Så här stoppar du dem redan nu!
Annons

Vi kan bota svåra sjukdomar, men lössen har vi desto svårare att bli av med. Varje år drabbas runt 100 000 svenskar, främst barn, av de små krypen. Men de går att förebygga. Här är några saker som är bra att känna till!

Saker du inte visste om löss

  1. Löss fanns redan på dinosauriernas tid och har sannolikt spridits till människan via fåglar.
  2. Många undrar var lössen “övervintrar” mellan utbrotten på skolorna – och svaret är: i någons hår. Det finns alltså alltid någon som har löss.
  3. Lössen kan nämligen inte leva särskilt länge utan vårt blod. Den behöver också fukten den får i vår hårbotten. Om en lus ramlar ner på golvet torkar den ut och dör på 1 till 2 timmar.
  4. Lusen är anpassad att hålla sig fast långt in på hårstrået och den släpper inte gärna taget.
  5. Av den anledningen är mössor och borstar inte några särskilt vanliga smittvägar. Oftast krävs hår till hår-kontakt för att de ska överföras. Den kan inte flyga eller hoppa.
  6. Det har ingen betydelse om man har långt eller kort hår, man kan få löss ändå. Lusen drar sig till varma, fuktiga ställen – alltså hårbotten. Därför har hårets längd ingen betydelse.
  7. Löss sprider inte sjukdomar.
  8. Bästa sättet att förebygga löss är att luskamma familjens hår en gång i veckan under pågående utbrott på skolor och/eller arbetsplatser. Använd en CE-märkt luskam som uppfyller EU:S säkerhetskrav. Kamma håret över ett vitt papper så syns de bättre.
  9. Gnetter – lössens ägg – fastnar på hårstråna, ofta när hårbotten. De är ibland lättare att upptäcka än själva lössen.
  10. Upptäcker man levande löss (vid enbart ägg behövs inte alltid en behandling) ska det behandlas med en kombination av luskamning och lusmedel. I första hand ska man välja en medicinteknisk produkt med dimetikon, som är en silikonolja. Fråga på ditt apotek. Hjälper inte det finns det även läkemedel att ta till.

Källor: Doktorn, 1177.se, Sveriges Radio, Johan Lindh, parasitolog vid Uppsala universitet

Annons