En del av

Semester med barn – 14 kul aktiviteter att göra på sommarlovet 2021

20 mar, 2021 
Lovisa Svedlund
familj med solrosor
Oavsett hur coronapandemin ser ut sommaren 2021 kan vi med lite fantasi få ett magiskt sommalov med barnen. Här tipsar vi om fjorton aktiviteter att göra – antingen borta eller på hemmaplan. Roliga för hela familjen!
Annons
7 svenska öar att uppleva i sommarBrand logo
7 svenska öar att uppleva i sommar

Sommarlovet är en av de härligaste perioderna på året även om pandemin såklart gör sommaren 2021 lite mer oförutsägbar än vanligt. Ännu är det svårt att veta exakt vilka resor och aktiviteter vi kan planera i, och många väljer att stanna hemma eller bara byta miljö inom Sverige för att vara på den säkra sidan.

Behöver ni lite inspiration på vad ni kan göra med barn och familj i sommar – som är både kul och enkelt att ta sig iväg på?

PERFEKT! Här listar vi fjorton idéer på roliga aktiviteter som går att göra på sommarlovet var ni än befinner er i Sverige.

Semester med barn - 14 roliga idéer för familjen

1. Åk på cykelsemester

Cykla och tälta i ert närområde eller upptäck en ny del av Sverige. Att cykla på platta öar brukar vara skönt och fint, eftersom man hela tiden är när vatten. Till exempel kan ni styra cykelsemester på Gotland, Ven, Öland eller Visingsö.

Annons

2. Paddla eller vandra

Att vandra eller paddla kan man göra precis så ambitiöst eller oambitiöst man vill. Kolla upp om man kan hyra kanot eller kajak i närmsta å, sjö eller havsvik och åk dit. Var ute fem nätter eller fem timmar.

familj corona sommarlov aktiviteter semester med barn

Vandra över ett fjäll och sov i tält, eller åk till närmsta skog, sjö eller hav och gå en promenad.

3. Övernatta utomhus

Att sova under bar himmel eller i tält är alltid spännande för barn. Funkar lika bra på balkongen som i en skogsdunge eller trädgården.

4. Gå på museum (om de är öppna och säkra)

Museibesök kan kräva lite mer planering än vanligt eftersom pandemin gör att vissa verksamheter behöver stänga. Men man behöver inte misströsta för det. Kolla upp om något är öppet i ert närområde och åk dit.

Annons

5. Bygg ett kojslott

Lägg en hel dag på att vända uppochner på hemmet. Just den här dagen är det inte ert vanlig hem – utan ett kojslott! I några timmar är det tillåtet att kasta ut alla kuddar och täcken, vända på möbler och bygga mysiga gångar under borden. Det kanske tar två timmar att städa upp när barnen somnat – men ni har ju faktiskt semester.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

6. Plocka frukt och bär eller blommor

Fråga en granne med bärbuskar, plocka i er egen trädgård, i skogen eller åk till ett självplock. Kom ihåg solskyddsfaktor och att småttingar eventuellt tröttnar efter 20 minuter, men då har ni iallafall kommit ut en sväng även den här dagen.

7. Åk på roadtrip

Låna, hyr eller ta er egen bil och upptäck en ny del av er hemtrakt eller av Sverige. Preppa med bra poddar och ljudböcker för att minska barnens otålighet.

8. Hoppa på en båt

Många båtturer i Sverige och våra stora städer, som Stockholm och Göteborg, är inte alls farligt dyra. Ofta kan man åka en tur med bara vanlig pendlarbiljett. Underbart om ni vill kända lite vind i håret och äta matsäck på däck.

Annons

9. Vakta ett djur

Djur är livet! Är det någon i er närhet som behöver hund- eller kattvakt? Kanske behöver grannens kanin lite extra gos?

familj corona sommarlov aktiviteter semester med barn

10. Byt hus eller lägenhet med någon

Fråga en familj ni känner eller leta upp en byttjänst på nätet. Vips så har ni ett helt gratis semesterboende på en annan ort, samtidigt som någon annan får bo hos er och upptäcka er trakt.

11. Åk och fiska

Allt går att lära sig! Oavsett om ni är totala nybörjare med metspöt eller fiskeproffs, är det riktigt skönt att komma ut till vattnet en sommarkväll. På västkusten är ett extra roligt tips att testa krabbfiske på stranden. Allt som behövs är en klädnypa, ett snöre, en hink och ett bete i form av till exempel en mussla.

familj corona sommarlov aktiviteter semester med barn

12. Åk till en bonggård eller 4H-gård

På flera platser i Sverige finns både vanliga bondgårdar och 4H-gårdar man kan besöka på sommaren, ofta helt gratis. Perfekt om ni längtar efter djur och natur.

13. Gå på skördemarknad

I augusti brukar skördemarknaderna poppa upp lite här och där. Lek i hö, fyll på förrådet med honung eller ta en glass under ett tak när det ösregnar.

familj corona sommarlov aktiviteter semester med barn

14. Tvätta bilen eller fixa ärenden

Ibland blir man förvånad över hur lättroade våra barn är. Ta med dem till biltvätten och köp korv eller festis, åk till bygghandeln och spring i gångarna eller ta en tur på stan.

Foto: TT

Annons