En del av

Engelska skolans regler om "anständiga kläder" väcker debatt

20 jan, 2022 
Emilie Josephson Dalhamn
Nina Rung och Engelska skolan

Avslöjandet att Internationella Engelska skolan tillämpar strikta klädkoder har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier.

— Nedvärderande, förminskande och diskriminerande, skriver föreläsaren och barnrättsexperten Nina Rung på Instagram.

Annons
Namntrenderna som spås bli populära 2022Brand logo
Namntrenderna som spås bli populära 2022

I veckan har avslöjandet att Internationella Engelska skolan (IES) tillämpar strikta klädkoder väckt stor uppmärksamhet. Enligt Aftonbladet har föräldrar och barn fått skriva under ett kontrakt om att de ska följa regler för anständiga kläder, som ska vara hela, rena och inte störa undervisningsmiljön. Och på IES i Täby är kraven än mer omfattande. De rör kjollängd, utmanande urringning och hur långt ner byxorna sitter.

Rektorn på skolan, Alastair Winter, beskriver hur de kontrollerar längden på klänningen eller kjolen med ett särskilt armtest:

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings. Vi har svarta leggings som eleverna får behålla. Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, och det är inte heller någon förälder som har kontaktat oss och protesterat. Vi har inte uppfattat det som något större problem, skriver Alastair Wither till Aftonbladet.

Annons

Nina Rung: " Är det det här vi vill förmedla till elever?"

Föreläsaren, feministen och barnrättsexperten Nina Rung häpnar över händelsen. Hon beskriver att skolledning ofta försvarar koderna med att det handlar om omsorg för eleven. Men det är bara spel för gallerierna, menar Nina och skriver:

Och det är inte bara IES som plötsligt har en klädkod som ingen har känt till. Också Raoul Wallenbergskolan hade nyligen ett fall där man ”av omsorg om eleven” såg till att hon skylde sig. Den spelade omsorgen. Den som låtsas bry sig om tjejer, men som bara finns till för att upprätthålla två tydliga föreställningar:

1. Tjejer som hora eller madonna (en uppdelning mellan ”dåliga” och ”bra” tjejer och där de dåliga får skylla sig själva om de visar upp sina behag och därmed får ta konsekvenserna).

2. Killar som grottfolk som inte kan kontrollera sina lustar (och därmed inte kan vare sig koncentrera sig på skolan eller ta ansvar ifall de begår övergrepp).Och båda är lika nedvärderande, förminskande och diskriminerande.

Annons

Skolministern: "Hör inte hemma i svensk skola"


Det är inte bara bara Nina Rung som reagerar. Även våra politiker tycker det är upprörande att detta kan äga rum år 2022.

"Att mäta kjollängder på elever hör inte hemma i svensk skola", skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom om granskningen i ett inlägg på Twitter och utvecklar: "En elevs val av kläder är ett sätt för den eleven att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor.

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) i Stockholm är en av flera personer som nu anmält IES Täby till Skolinspektionen, efter Aftonbladets avslöjande. Hon kallar klädreglerna för nymoralism, och menar de även kan bryta mot grundlagen.

– Vi lever ju inte på medeltiden. Unga tjejer har tillräckligt mycket krav på sig precis som det är när det gäller till exempel utseende, säger Clara Lindblom till Aftonbladet.

Foto: TT

Annons