En del av

Ny forskning: Därför sprider inte barn coronaviruset lika lätt som vuxna

01 jun, 2021 
AvMalin Karlberg
barn mindre smittsamma corona
Covidsmittan har ökat bland barn och ungdomar under våren, men i stort har barn stått för en låg andel av smittspridningen under coronapandemin. En ny tysk studie ger en möjlig förklaring till varför barn tycks vara mindre smittsamma.
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Under våren har coronasmittan ökat bland barn och ungdomar, efter att barn i början av pandemin ansågs sprida coronaviruset i mindre utsträckning än vuxna. I takt med att smittsammare mutationer av covid-19 började ta över under början av 2021 letade sig viruset till slut även in på förskolor och skolor. Men även om det finns fall av allvarlig coronasjukdom och långtidscovid även hos barn är de fortfarande den grupp som verkar smitta minst och som löper lägst risk att bli svårt sjuka i covid-19.

Barn sprider färre aerosoldroppar

Nu kommer också ny forskning som kan ge en fingervisning om varför barn spridit coronaviruset i lägre utsträckning än äldre åldersgrupper. En tysk studie från Berlins tekniska högskola visar att barn upp till 10 års ålder sprider färre aerosoldroppar när de andas jämfört med äldre barn och vuxna.

– Barn i lågstadieåldern sprider samma volym av partiklar när de pratar som vuxna gör när de andas, säger Dirk Mürbe, studiens huvudforskare.

Annons

Större droppar vanligaste smittsättet


Aerosoldroppar anses vara det näst vanligaste sättet som coronaviruset sprids. Det vanligaste är via de större droppar som bildas när vi hostar eller nyser.

– Den låga förekomsten av aerosoldroppar och tillgängligheten av covidtester innebär att vi kan uppskatta infektionsrisken bättre och skapa rätt förutsättningar såväl i klassrummet som under fritidsaktiviteter, säger Dirk Mürbe.

Ska barn vaccineras mot covid-19?

I fredags godkände EU Pfizers vaccin för barn i åldern 12 till 15 år. Frågan går nu vidare till svenska Folkhälsomyndigheten om vaccin för barn ska bli en rekommendation i Sverige.

Träder rekommendationen i kraft blir nästa fråga när det finns tillräckligt med doser för att börja vaccinera barn. Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström skulle det kunna bli möjligt att påbörja vaccinering av äldre barn hösten 2021.


Foto: TT

Annons