En del av

Kriminologen om Snapchat – plattformen med flest sexualbrott mot barn

30 nov, 2020 
AvLinn Seipel
Maria Dufva om sexbrotten via plattformen Snapchat
Maria Dufva - Författare och kriminolog med särskild inriktning mot barns utsatthet online. Foto: Maria Östlin
Över 70 procent av alla polisanmälda sexualbrott online mot barn sker på plattformen Snapchat, visar en ny granskning av SvD. Hur håller man koll på vad sitt barn gör online – på en app där allt raderas? Kriminologen Maria Dufva, expert inom barns utsatthet online, ger sin syn på saken.
Annons
3 tips på bra vanor för barn och ungaBrand logo
3 tips på bra vanor för barn och unga

Snapchat, appen där delade chattar och bilder automatiskt raderas efter mottagandet, lanserades 2011 och har sen dess kraftigt ökat i användarantal. Idén bakom chattverktyget var från början att underlätta delningen av sexuellt innehåll utan oro för att det ska spridas vidare. Idag är den dock större bland barn och unga.

Raderingsfunktionen gör dock brott som inträffat på plattformen svårutredda och har lett till att Snapchat blivit en populär även bland förövare.

Tänk på det här som förälder

Av totalt 533 anmälda sexualbrott mot barn online år 2020, har 392 stycken av dem skett via Snapchat, rapporterar SvD.

Av dessa förekommer framförallt fall där män i vuxen ålder på olika sätt pressat unga tjejer att skicka sexuella bilder och videos på sig själva. Men kontakterna har också lett till fysiska träffar och fullbordade våldtäkter. Domarna omfattar män från 20-årsåldern och upp.

Enligt kriminologen Maria Dufva är det viktigt att man som förälder får in som rutin att sätta sig in i dem appar som ens barn använder. Om man känner att man har dålig koll kan det vara bra att läsa på och reflektera kring på vilka sätt de hade kunnat vara skadliga, samt själv ladda ned och använda sociala mediet och/eller spela spelet.

Annons

– Föräldrar SKA veta hur Snapchat fungerar om deras barn ska använda det. Försök sedan att regelbundet prata med barnen om vilka de lägger till och vem de skriver med, samt stäm av vilken information om sig själva de lämnar ut.

Det svåra med just Snapchat är att om en förälder skulle känna ett behov av att kontrollera sin barns telefon, så finns generellt inget sparat. Det är därför viktigt att bygga upp ett förtroende hos ditt barn – och på ett åldersanpassat sätt förklara vilka risker som finns, menar Dufva. Det avgörande blir annars huruvida barnet vågar, eller inte vågar, berätta för någon vuxen som både kan och vill hjälpa.

– Förklara att de inte kan skicka bilder och tro att de försvinner: de kan alltid sparas på olika sätt. Sen åt andra hållet också, berätta för ditt barn att det går att på olika sätt spara ned bevis om de utsätts för något som inte känns bra. Det är jätteviktigt att polisanmäla alla fall – då förövaren sällan ger sig på enbart ett barn och troligen kommer att fortsätta.

Annons

Används av barn redan från 9-års ålder

Även om det kanske inte var tanken från början, så kom appen att i Sverige snabbt bli populär hos barn redan från nio års ålder. Detta trots dess uttalade rekommenderade åldersgräns på 13 år, som kräver att yngre barn behöver föräldrarnas godkännande för att kunna skapa ett konto.

– I princip inga föräldrar håller sig till rekommenderad ålder, då "alla andra" har Snapchat och man vill inte att sitt barn ska hamna utanför. Men det är inte själva Snapchat i sig som är dåligt – det är hur det används. Den möjliggör för förövare att enkelt ta kontakt med oförberedda, aningslösa, nyfikna, uttråkade barn som addar/skriver med vem som helst.

Barn kan ha svårt att märka skillnaden på om de pratar med ett annat barn eller en vuxen, menar Maria Dufva. Dessutom finns funktioner som ytterligare möjliggör för främmande att komma åt känslig information om barnet.

– Förövarna kan sedan se var barnen bor, då appen innehåller en karta som liveuppdateras med sina kontakters location.

Hon fortsätter:

– Denna funktion kan man dock inaktivera eller justera – något jag rekommenderar att alla föräldrar gör på sina barns telefoner. Flera appar och även de flesta smartphones grundinställningar har faktiskt inställningar som gör användningen av dem mer säkra och barnvänliga genom att anpassa content efter ålder. Tyvärr märker jag att dessa funktioner inte utnyttjas tillräckligt, då föräldrar generellt inte vet att dem finns.

Annons