En del av

Sociala medier-experten: 4 saker jag vill att du ska veta

18 jun, 2021 
Sanna Bergling
Experten Henrik Pallins bästa tips till föräldrar angående sociala medier
Acceptera sociala medier som ett intresse och fundera över hur du ser på skärmtid. Här är fyra viktiga saker sociala medier-experten Henrik Pallin vill skicka med dig som förälder.
Annons
Sociala medier-detox – 5 fördelarBrand logo
Sociala medier-detox – 5 fördelar

Henrik Pallin är socionom och kurator. Varje år träffar över 10 000 barn och unga när han föreläser om digital kompetens och har med det en hel del bra saker att säga om barn och unga på nätet. Här är fyra saker Henrik vill att du ska veta om sociala medier.

1. Acceptera sociala medier som ett intresse

På samma sätt som du kör ditt barn till dansträningen, lär dig alla reglerna i hockey och följer alla fotbollsmatcher måste du intressera dig för sociala medier eller spel som ett annat av ditt barns intresse. Barn kan ha flera intressen, både spela fotboll och gilla TikTok, och för att bygga förtroende mellan dig och barnet kan du inte ignorera en del av deras värld.

2. Fundera över hur du ser på skärmtid

Är det skärmtid om ditt barn spelar in en Tiktok-video med två kompisar eller om hen spelar gitarr och kollar på ett instruktions klipp från Youtube? Om du jobbar en hel arbetsdag framför datorn, har du då använt upp all din skärmtid? Vad gäller efter två timmars läxläsning på paddan? Skärmtid är ett sätt som vuxna använder när barnen använder telefonen till sådant som föräldern inte förstår eller tycker verkar intressant. Det är viktigare att fokusera på att komma bort från stillasittande och göra olika saker under en dag, än att stirra sig blind på skärmtid och eller begränsa barnet från sådant som du inte förstår. Ställ frågor så att du lär dig istället!

Annons

3. Du som förälder är en förebild på sociala medier

Det är viktigt att du som förälder frågar ditt barn om de är nöjda med en bild som de är med på innan du lägger upp den på sociala medier. Om du inte frågar barnen om lov, hur ska de då veta att de i sin tur måste kolla med sina kompisar innan de lägger upp bilder på andra personer. Du som förälder lägger grunden till barnets sociala kompetens. På samma sätt kommer barnen lära sig att det är viktigt att ta en bra selfie om de ser att du lägger 30 minuter på att en bild ska bli perfekt. Barn gör som bekant inte vad vi säger, utan vad vi gör.

4. Börja med teknik i tidig ålder

Det är bra att börja så smått med teknik i tidig ålder för att bygga barnets digitala kompass i en tidpunkt där föräldrar kan påverka. Får ett barn en telefon första gången när hen är 14 år kommer de inte släppa in föräldrarna eftersom behovet av integritet är stort och dessutom kommer barnet ha svårare att avgöra vad som är rätt, fel och farligt online. Man kan exempelvis ha en gemensam surfplatta för familjen i vardagsrummet där barnen kan använda Tiktok.

Foto: TT/Martin Ström

Annons