En del av

16 tips på billiga (eller gratis!) aktiviteter att göra med barnen i sommar

14 jul, 2023 
AvAngelica Jaako Billenman
En flicka på biblioteket och en mamma som spelar spel med dottern.
Foto: TT
Sommar, sol och långa lediga dagar. Men har du slut på idéer på saker att göra tillsammans? Misströsta icke, här är 16 tips på aktiviteter – som är billiga eller helt gratis!
Annons

Ibland kan det vara svårt att komma på saker att göra tillsammans. Var lugn, här kommer bästa listan med saker att hitta på!

Här är 16 tips på billiga aktiviteter att göra i sommar tillsammans med barnen!

Se också: Så klarar du en värmeböljaBrand logo
Se också: Så klarar du en värmebölja

1. Testa nya badplatser

Brukar du också köra i gamla hjulspår och av ren slentrian besöka samma badplatser år efter år? Gör något nytt, utnyttja kollektivtrafiken och upptäck nya badställen med barnen. På Badkartan.se finns fler än 5 000 badplatser listade, med info och betyg från besökare.

2. Gå på skogsäventyr

Leta upp grillplatser på din kommuns hemsida och ta med barnen ut i skogen för korvgrillning. På väg till grillplatsen kan ni göra det till ett äventyr och ”samla på djur”. Bestäm innan hur många poäng man får om man ser ett rådjur, en hare, en hackspett eller dylikt. Räkna sedan ihop poängen efter grillningen och se vem som vann.

3. Klappa djur

En pojke som klappar en ko
De flesta barn tycker det är kul att få titta på djur.Foto: TT

De flesta barn (och vuxna!) älskar djur och på exempelvis 4H-gårdar får man inte bara titta på alla gulliga djur, utan också lära sig om dem. Men det är inte bara på 4H-gårdar du kan träffa djur, utan det finns många i privat regi också.

Annons

4. Plantera djurbajs

Bli en bajsodlare! Det kan låta konstigt, men är faktiskt hur spännande som helst! Gå ut i skogen och se om ni hittar älg-, eller rådjursbajs, eller kanske små harpluttar. Tryck ner i en kruka med jord och vattna regelbundet. Upp växer förhoppningsvis något som djuret ätit.

5. Tälta

Två barn i ett tält
Varför inte tälta hemma i den egna trädgården? Det är ett äventyr!Foto: TT

Vare sig du tältar på tomten, på stranden eller i skogen så blir det ett äventyr! Se bara till att planera er tältning så ni intetältar i spöregn, om ni vill hålla barnen glada. Glöm inte myggmedel och myggnät.

6. Odla något

Barns tålamod är som bekant kort, ett tips är att odla något snabbväxande som ger stor utdelning, som sockerärtor, gurka eller rädisor. En annan kul grej är att så en hel tomatskiva, och se skivan med tiden utvecklas till flera nya tomatplantor, som du antingen kan dela på eller bara låta den vara som den är. Om du har tomt, avsätt gärna en plats där barnet själv kan vara herre på täppan och sköta om sin odling.

Annons

7. Fiska

Du behöver inte ha en avancerad fiskeutrustning utan ett vanligt metspö inhandlat på en bensinmack funkar absolut. Mask är gratis. Glöm inte flytvästar till de små barnen. Se också till att kolla upp innan om det behövs fiskekort där ni fiskar, så ni inte får böter. God fiskelycka!

8. Besök biblioteket

Ett barn som är på biblioteket.
På biblioteket finns det många spännande böcker.Foto: TT

Barn läser allt mindre, så gör en god gärning och låt ditt barn få utforska biblioteket. Ofta ordnas också roliga aktiviteter på bibblorna, helt gratis. Håll koll på kommunens hemsida eller i din lokaltidning.

9. Pyssla

Det finns mycket man kan göra med gamla mjölkkartonger, toarullar, kapsyler, stenar med mera. Bara fantasin sätter gränser!

10. Turista i din hemstad

Gå på en barnanpassad stadsvandring och passa på att lära dig nya saker, tillsammans med ditt barn. Eller läs på innan om historiska platser eller byggnader och gör er egen stadsvandring.

Annons

11. Hemmabio

Hemmabio är alltid uppskattat i sin enkelhet. Innan kan ni pyssla egna biobiljetter och vika popcornstrutar. Låt barnet välja film och koppla av.

12. Ha picknick

Även om det regnar är picknick succé – inomhus! Men det är såklart alltid festligt att picknicka i solen i ett grönområde. Packa ned godsaker, och gärna något spel, som kubb, som du och barnen kan roa er med.

13. Spela spel

En mamma och dotter som spelar spel
Spela spel tillsammans är en rolig aktivitet.Foto: TT

Lägg undan ”paddor” och ha en spelkväll med analoga spel. Klassikerna som Försvunna diamanten, Fia med knuff, Yatzy och Monopol går alltid hem. Men i dag finns en uppsjö nya roliga spel på marknaden också.

Annons

14. Gå på museum

Från och med januari i år togs kompensationen för fri entré hos de statliga museerna bort, i och med den nya regeringen. Men misströsta inte! Många museer har fortfarande gratis inträde vissa dagar och tider. Sök på ditt favoritmuseum på internet och se om det gäller där.

15. Baka

De allra flesta barn gillar att baka, och det behöver inte vara svårt alls. Anpassa till barnets nivå, de små barnen tycker att det är kul (och gott!) att göra enkla chokladbollar. De lite större barnen kan baka något som kräver ugn.

16. Cykla

Underskatta inte en härlig cykeltur. Bestäm ett mål innan, kanske är det till en strand, ett mysigt café eller varför inte följa någon av Sveriges härliga cykelleder? Hitta din närmsta cykelled en googling bort. På cykelkartan.se kan du hitta cykelleder i Götaland och Svealand.

Annons